Германия се нуждае от надеждни доставки на газ от Русия и подкрепя възможно най-скорошното въвеждане в експлоатация на газопровода "Северен поток 2". Това обяви министър-председателят на германската федерална провинция Саксония Михаел Кречмер, говорейки по време на откриването на 13-та руско-германска конференция за суровини, провеждана онлайн, съобщава ТАСС.

"Ние, Германия, разбира се, се нуждаем от надеждни доставки на газ от Русия. 40% от търсенето на газ в Европейския съюз се покрива от Русия. Затова бихме искали да пуснем новия "Северен поток 2" в експлоатация възможно най-скоро", отбеляза Кречмер.

Меркел отсече: Германия взе решение в полза на "Северен поток 2"

Меркел отсече: Германия взе решение в полза на "Северен поток 2"

Газът по "Северен поток 1" не бил по-лош от транзитния газ от Украйна

В същото време той добави, че Германия се стремяла към тясно взаимодействие с Русия по отношение на използването на водород за обезпечаване на Европа с енергия. Освен това той изрази надежда за срещи лице в лице с руски представители в Саксония след края на пандемията.

Германските власти многократно са заявявали, че смятат за необходимо да се завърши строителството на "Северен поток 2". Този проект в Берлин се смята за икономически. В същото време правителството откроява един политически аспект - настоява, че след пускането на газопровода Украйна щяла да запази ролята на транзитна зона. В момента Германия се отказва от въглищата и ядрената енергия. За да осъществи безболезнен преход към възобновяеми енергийни източници за промишлеността, страната се нуждае от повече газ, който обаче също е изкопаемо гориво и затова "Зелените" многократно критикуваха "Северен поток 2".

Германия отхвърля отказ от "Северен поток 2" за оказване на натиск върху Русия

Германия отхвърля отказ от "Северен поток 2" за оказване на натиск върху Русия

Прекратяването на строителството можело дори да влоши напрежението

Към 31 март "Северен поток 2" е изграден на 95%, остава да бъдат положени около 121 км тръби.

13-ата руско-германска суровинна конференция се провежда от 28 до 30 април под патронажа на Кречмер в онлайн формат. В нея се обсъждат, наред с други неща, перспективите за руско-германско сътрудничество в областта на енергетиката и суровините. Основният фокус тази година ще бъде върху теми като защита на климата, нови енергийни източници, структурни промени и дигитализация, както и развитието на руско-германското партньорство в областта на устойчивото развитие.

САЩ предупреди Германия за "Северен поток 2"

САЩ предупреди Германия за "Северен поток 2"

Посолство на САЩ в Берлин: Решени сме да използваме всички налични лостове, за да предотвратим завършването