САЩ предупредиха Германия в понеделник, че не са готови да правят компромиси за проекта за газопровод "Северен поток 2", заявявайки, че ще използват всички възможни средства, за да спрат изграждането му, съобщават германски медии и "Анадолу". 

Новата администрация на Вашингтон е "решена да използва всички налични лостове, за да предотврати завършването на Северен поток 2", заяви говорителят на американското посолство в Берлин Джоузеф Джордоно-Шолц пред Der Tagesspiegel.

Берлин се надява администрацията на Байдън да възприеме прагматичен подход към проекта, който ще транспортира руски газ до Европа, тъй като е 95% завършен.

В момента американският президент Джо Байдън е под натиск от Конгреса да заеме по-строга линия за "Северен поток 2". И Байдън, и неговият държавен секретар Антъни Блинкън призоваха за спиране на строителството на газопровода.

"Това е геополитически проект на Русия, който застрашава енергийната сигурност на Европа, както и тази на Украйна и източните партньори от НАТО", коментира Джордоно-Шолц.

Това решение се споделя "от някои от нашите европейски партньори и дори от някои сериозни гласове в Германия", подчерта той, предупреждавайки за потенциални санкции срещу всяка фирма, участваща в "Северен поток 2".

"Ще продължим да регистрираме всяка организация, която може да участва в санкционирана дейност, и ясно дадохме да се разбере, че всяка компания рискува да бъде наказана за участие в "Северен поток 2", добави Джордоно-Шолц.

САЩ готвят нови санкции за "Северен поток-2"

САЩ готвят нови санкции за "Северен поток-2"

Решението е на Белия дом

Шансовете на германското правителство в спорa с Вашингтон се затрудняват значително от струпването на руските въоръжени сили близо до Украйна.

"САЩ са все по-загрижени от нарастващата агресия на Русия в Източна Украйна, особено от военните движения на националната граница", обясни Джордоно-Шолц.

Der Tagesspiegel посочва, че "в защита на проекта германското правителство обвини американския си партньор, че има двойни стандарти в отношенията си с Русия. Външният министър Хайко Маас критикува САЩ в дебата за Северния поток 2 в Бундестага."

"Има държави, които искат от нас да спрем строителните работи, въпреки че самите те също увеличават транспорта на петрол или вноса от Русия", каза Маас.

Твърденията се основават на официални данни от САЩ, според които обемът на доставките на руски петрол за САЩ нараства от година на година и в момента Русия е третият по големина доставчик на петрол за САЩ.

Германия отхвърли санкциите на САЩ за "Северен поток 2"

Германия отхвърли санкциите на САЩ за "Северен поток 2"

И щяла да продължи да го прави