Украинският президент Володимир Зеленски все още не е успял да разговаря с руския си колега Владимир Путин, за да обсъди ескалиращия конфликт в Източна Украйна, въпреки че е подал молба за това, заяви говорителят на Зеленски в понеделник, съобщава "Ройтерс".

Украйна и Русия си прехвърлят вината за влошаващата се ситуация в източния регион на Донбас, където украинските войски се борят с подкрепяните от Русия сили.

Юлия Мендел, говорител на Зеленски, заяви в понеделник пред "Ройтерс", че украинският лидер се е опитал и не е успял да говори с Путин по въпроса. "От кабинета на президента, разбира се, поискаха да говорят с Владимир Путин. Все още не сме получили отговор и много се надяваме, че това не е отказ от диалог", каза Мендел.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не е виждал подобно искане за разговори "през последните дни" и не знае, наскоро де е отправено такова искане.

Украйна изключи офанзива срещу проруските сепаратисти

Украйна изключи офанзива срещу проруските сепаратисти

Освобождението на временно окупираните територии със сила неизбежно ще доведе до смъртта

На въпрос дали Путин има какво да каже на Зеленски, Песков каза, че се надява, че това, което той нарича "политическа мъдрост", ще надделее в Киев, когато става въпрос за деескалация и избягване на потенциална война.

Мендел коментира, че Русия е събрала над 40 000 войници на източната граница на Украйна и над 40 000 войници в Крим. Тези цифри са по-високи от тези, разкрити преди това от ръководителя на въоръжените сили на Украйна в парламента през март.

Зеленски трябва да пътува до Париж за разговори за струпването на руските войски и ескалиращия конфликт в Донбас, добави тя. Среща между Зеленски и френския президент Еманюел Макрон се очаква до края на тази седмица.

Украйна се опасява, че Кремъл създава криза, за да обедини руснаците около чужд враг преди парламентарните избори през септември и да измести фокуса от вътрешните проблеми като затворения опозиционер Алексей Навални, коментира украинският ръководител по сигурността пред "Ройтерс".

Блинкън обсъди Украйна с Жан-Ив льо Дриан и Хайко Маас

Блинкън обсъди Украйна с Жан-Ив льо Дриан и Хайко Маас

Предстоят срещи с НАТО през следващата седмица

В петък Путин обвини Украйна в "опасни провокативни действия" в района на Донбас. Кремъл казва, че Русия е свободна да движи сили в собствената си територия, както смята за подходящо за отбранителни цели.

Противопоставянето предизвика загриженост от поддръжниците на Украйна от Запада. САЩ и НАТО обвиниха Русия в "провокативно" натрупване.

Зеленски говори за необходимостта НАТО да приеме Украйна - стъпка, на която Русия, като се позовава на собствените си опасения за сигурност, се противопоставя.

"От една страна, не можете да изпадате в паника, от друга страна, трябва да разберете, че Русия неведнъж е показвала, че може да нахлуе в различни страни", коментира Мендел.

Украйна: Москва да прекрати военния натиск и да спазва ангажиментите си

Украйна: Москва да прекрати военния натиск и да спазва ангажиментите си

Русия е струпала 28 батальонни бойни групи по границата...