Ескалацията на напрежението в Донбас е най-мащабната и заплашителна за последните години, заяви украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.

"Украйна и партньорите на нашата държава констатират системно изостряне от страна на Русия на напрежението в Донецка, Луганска област и в Крим. Агресивното поведение и злобната риторика протичат на фона на категорично заявеното нежелание на Руската федерация да потвърди ангажимента си за прекратяване на огъня." - се казва в изявление на Кулеба, публикувано от Атлантическия съвет на България.

Украинският първи дипломат подчертава, че за Украйна първостепенен приоритет е намирането на мирен изход от конфликта, защото мирът и животът на хората са основна ценност за неговата страна.

Украйна призова НАТО да изпрати "реален сигнал" към Русия

Украйна призова НАТО да изпрати "реален сигнал" към Русия

Столтенберг потвърди подкрепа, а за Кремъл членство в НАТО ще влоши ситуацията

"С действията си Руската федерация доведе преговорите и отношенията между участниците в тях до задънена улица, от която има само един изход - разумната дипломация. Отдавна е време Москва да прекрати военния натиск, незабавно и безусловно да потвърди ангажимента си за спиране на огъня и за политико-дипломатическо уреждане на кървавия конфликт. Заедно с Германия и Франция като посредници в Нормандския формат Украйна прави всичко възможно да насърчи руската страна към конструктивни преговори. Другите ни партньори, включително САЩ, Канада, Великобритания и НАТО, също подкрепят стъпките и намеренията за продължаване на преговорите." - отбелязва Кулеба.

С разполагането на руски войски по украинската граница, в Донбас рязко нарасна броят на нарушенията на примирието.

НАТО: Русия наруши споразумението за примирие в Източна Украйна

НАТО: Русия наруши споразумението за примирие в Източна Украйна

Поради това загинаха украински войници...

Според информация от Генералния щаб на украинската армия, от края на март Русия е струпала край границата на Украйна и в окупирания Крим 28 батальонни бойни групи, всяка от които наброява до 600 военнослужещи.

В Донецка и Луганска област са съсредоточени руски окупационни войски с обща численост около 28 000 души, които са подпомагани от редовни руски бойни формирования, командвани от кадрови руски офицери.

В Ростовска област е съсредоточен допълнителен контингент от 12 батальонни бойни групи с готовност за започване на бойни действия.

"Под прикритието на подготовка за стратегическото учение "Запад-2021" Русия постепенно увеличава войските си на север, изток и юг в непосредствена близост до украинската граница. На 6 март т. г. руските окупационни войски обстрелваха украински военнослужещи от група за разминиране край селището Шума, в резултата на което загинаха четирима украински воини, а двама бяха тежко ранени." - посочват от Генералния щаб на украинската армия.