Завършването на строителството на газопровода "Северен поток 2" ще доведе до факта, че Украйна ще стане значително по-слаба. Това изтъква украинският вицепремиер Алексей Резников в статия, публикувана в електронната версия на американското авторитетно издание "Уолстрийт джърнъл".

Според него завършването на проекта "има напълно предвидими последици за националната сигурност" на страната. "Украйна ще бъде непоправимо отслабена веднага щом Русия има нов директен газопровод до Германия", посочва Резников.

САЩ готвят нови санкции за "Северен поток-2"

САЩ готвят нови санкции за "Северен поток-2"

Решението е на Белия дом

Както подчертава украинският вицепремиер, след началото на експлоатацията на "Северен поток 2" Украйна от гледна точка на енергийната сигурност "ще бъде отделена от Западна Европа". Според него в този случай Москва няма да трябва да взема предвид, че "по-голямата част от руския газ се доставя в Европа през Украйна".

Резников настоява, че за Германия "няма търговска нужда от още един газопровод". Според него "въпреки че Германия ще спечели малко, Украйна може да загуби милиарди долари от транзитни приходи". В същото време вицепремиерът уверява, че за Киев в този случай основни не са финансовите съображения, а въпросите, свързани със сигурността.

Франция и Германия преговарят за сближаване на позициите за "Северен поток 2"

Франция и Германия преговарят за сближаване на позициите за "Северен поток 2"

По думите му в момента държавите се придържат към различни позиции

Проектът "Северен поток 2" предвижда изграждането на две тръби с общ капацитет 55 млрд. куб. метра годишно от бреговете на Русия през Балтийско море до Германия. Работата беше преустановена през декември 2019 г., след като швейцарската компания Allseas отказа да полага тръбите заради възможни санкции от САЩ. Но през декември 2020 г. строителството беше възобновено.

На 26 март председателят на борда на директорите на руската държавна корпорация "Газпром" Виктор Зубков увери, че строителството на газопровода ще приключи тази година.

Блинкън предупреди Маас за санкции срещу фирмите, участващи в „Северен поток 2“

Блинкън предупреди Маас за санкции срещу фирмите, участващи в „Северен поток 2“

"Този тръбопровод разделя Европа"...