Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви пред министъра на външните работи на Германия Хайко Маас, че фирмите, участващи в строителството на газопровода "Северен поток 2" рискуват да станат обект на санкции от страна на Вашингтон. Двамата обсъдиха темата за спорния проект по време на днешното заседание на външните министри от НАТО в Брюксел, предаде Дойче веле.

"Президентът на САЩ Байдън отдавна смята, че "Северен поток 2" е лоша идея. Потвърдих това в личен разговор с министъра на външните работи Маас. И ясно показах, че фирмите, участващи в строителството на тръбопровода, рискуват да им бъдат наложени санкции от страна на САЩ." - отбеляза Блинкън на пресконференция след заседанието на министрите.

Той е казал още пред Маас, че САЩ и в бъдеще ще продължи да следи опитите да се завърши или да се сертифицира газопроводът.

"И ако тези опити продължат, ние ще покажем решимост за прилагането на санкции", добави държавният секретар.

В НАТО Блинкън предупреди Германия за "Северен поток 2"

В НАТО Блинкън предупреди Германия за "Северен поток 2"

Президентът Байдън е много ясен, той вярва, че тръбата е лоша идея

"Този тръбопровод разделя Европа, подлага Украйна и Централна Европа на риск от манипулации и принуда от страна на Русия. Той е в конфликт в прокламираните от Европа цели в сферата на енергийната сигурност." - поясни Блинкън.

Същевременно той определи срещата с германския си колега като прекрасна.

Държавният секретар на САЩ увери, че разногласията по "Северен поток 2" няма да попречат на взаимодействието между двете страни по много други въпроси. Той подчерта, че Германия е "един от най-близките съюзници" на САЩ.

Блинкън и Маас обсъждат "Северен поток 2" на 23-24 март

Блинкън и Маас обсъждат "Северен поток 2" на 23-24 март

Ще използват срещата на външните министри на НАТО, за да обсъдят този важен въпрос