Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви, че изгражданият газопровод "Северен поток 2" от Русия до Германия е в разрез с интересите на ЕС и може да подкопае Украйна, информира "Ройтерс".

Германия натиска за завършване на проекта, въпреки че САЩ са категорично против от повече от десетилетие. По време на първото си посещение в централата на НАТО Блинкън каза, че ще се срещне с германския си колега Хайко Маас за обсъждане на казуса.

Блинкън с опит да възстанови отношенията на САЩ при първото си посещение в НАТО и ЕС

Блинкън с опит да възстанови отношенията на САЩ при първото си посещение в НАТО и ЕС

След като предишният президент Доналд Тръмп обтегна отношенията

"Президентът Байдън е много ясен, той вярва, че тръбата е лоша идея, лоша за Европа, лоша за САЩ и в крайна сметка противоречи на целите на ЕС в сигурността", каза Блинкън след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Има потенциал да подкопае интересите на Украйна, Полша и други близки партньори и съюзници", подчерта той и отбеляза, че американският закон изисква Вашингтон да наложи санкции на компаниите, които участват в проекта.

Блинкън и Маас обсъждат "Северен поток 2" на 23-24 март

Блинкън и Маас обсъждат "Северен поток 2" на 23-24 март

Ще използват срещата на външните министри на НАТО, за да обсъдят този важен въпрос

"Северен поток 2" заобикаля Украйна, което потенциално я лишава от ценните транзитни такси. Също увеличава европейската енергийна зависимост от Русия и се конкурира с доставяния от САЩ втечнен природен газ.

Тръбата е построена на 95% и може да бъде завършена до септември.