Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще предприеме офанзива за омайване на европейците по време на първото си официално посещение в Брюксел днес, за да възстанови отношенията със съюзниците от НАТО и ЕС, пише "Франс прес".

Първият дипломат на САЩ ще присъства на двудневна среща на външните министри на страните членки на НАТО и ще проведе разговори с ръководители на ЕС, докато се опитва да поправи отношенията, които бяха обтегнати при управлението на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп.

Важен приоритет в дневния ред за НАТО е бъдещето на 9600-членната мисия на алианса в Афганистан, след като Тръмп сключи споразумение с талибаните за изтегляне на войските до 1 май.

САЩ все още мислят върху изтеглянето от Афганистан до 1 май

САЩ все още мислят върху изтеглянето от Афганистан до 1 май

Вероятно планът ще претърпи промени

Съюзниците очакват новият американски държавен глава Джо Байдън да вземе решение дали се придържа към тази дата, но не се очаква конкретно съобщение от Блинкън.

"Няма лесни избори и засега всички варианти остават отворени", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция, като допълни: "Ситуацията със сигурността е трудна и ние ще предприемем всички необходими мерки, за да запазим войските си в безопасност."

Байдън каза миналата седмица, че ще бъде "трудно" Вашингтон да спази задаващия се краен срок.

Това предизвика възмущение от талибаните, които предупредиха, че САЩ щели да бъдат "отговорни за последствията".

Съюзниците от НАТО заявиха, че са готови да останат в Афганистан по-дълго, ако Вашингтон реши да остане също.

В страната има около 2 500 американски войници и американската подкрепа е жизненоважна за поддържане на мисията на НАТО.

"Влязохме заедно. Ще се приспособим заедно, както през годините. И когато моментът настъпи, ще напуснем заедно", коментира помощник държавният секретар на САЩ Филип Рийкър.

Съгласно миналогодишното споразумение талибаните се ангажират с мирни усилия и намаляване на насилието, но САЩ се оплакаха, че преговорите са в застой и е налице ново разразяване на кръвопролитията.

Вашингтон се опитва да даде нов импулс на мирния процес, който се проточи, а шефът на Пентагона Лойд Остин направи неочаквано посещение в Кабул в неделя.

САЩ и техните съюзници отчаяно искат да избегнат да видят Афганистан отново да се превръща в убежище за терористични групировки, две десетилетия след като се намесиха след атаките от 11 септември 2001 г.

Посещението на Блинкън в Брюксел има за цел да затвърди уверенията на Байдън, че САЩ се надяват да засилят "трансатлантическото партньорство" след годините на Тръмп в Белия дом.

Вашингтон каза, че той "ще изнесе важна реч за външната политика, фокусирана върху неговия ангажимент за възстановяване и съживяване на съюзи" в Белгия.

НАТО се опитва да изглади разделенията в 72-годишния алианс, но все още има редица предизвикателства, включително увеличаване на бюджетите за отбрана и препирни с членката на НАТО Турция.

Тръмп заклеймяваше водещи държави като Германия за това, че не успяха да увеличат тежестта си, докато ги притискаше да увеличат разходите за отбрана до два процента от брутния вътрешен продукт.

Въпреки значителната промяна в тона, новата администрация на САЩ се очаква да продължи да притиска другите членове да направят повече, за да споделят финансовата и военната тежест на НАТО.

В ЕС Блинкън трябва да обсъди належащи предизвикателства, включително Русия и Китай, с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителя на външната политика Жозеп Борел.

Вашингтон иска да включи Брюксел в единния фронт на демокрациите срещу нарастващата мощ на Пекин.

Двете страни - заедно с Великобритания и Канада - направиха вчера първа стъпка към координирани действия, със синхронизирани санкции заради репресиите на Китай срещу уйгурското малцинство.

САЩ и Британия последваха ЕС и санкционираха Китай

САЩ и Британия последваха ЕС и санкционираха Китай

САЩ обещават китайските власти да продължат да се сблъскват с последствия