САЩ санкционираха в понеделник двама високопоставени членове на китайското правителство за "сериозни нарушения на правата на човека срещу етническите малцинства" в Синдзян. 

"Китайските власти ще продължат да се сблъскват с последствия, докато се случват зверства в Синдзян. Министерството на финансите се ангажира да насърчава отговорността за нарушенията на човешките права на китайското правителство, включително произволно задържане и изтезания, срещу уйгури и други етнически малцинства", коментира Андреа Гаки.

Министерството на финансите заяви, че санкциите "допълват" подобни санкции, предприети от ЕС, Обединеното кралство и Канада. Малко след това Китай наложи санкции на ЕС, като сред санкционираните е и българският евродепутат Илхан Кючюк.

САЩ санкционират Ван Джунджън, секретар на партийния комитет на Синдзянския производствен и строителен корпус и Чен Мингуо, директор на Бюрото за обществена сигурност в Синдзян. "Тези лица са определени съгласно Изпълнителна заповед 13818, която надгражда и прилага глобалния закон Магнитски за отговорност за човешките права и е насочена към извършители на сериозни нарушения на човешките права и корупция", допълва Министерството на финансите.

Държавният секретар Антъни Блинкън определи китайската кампания срещу уйгури като геноцид.

ЕП заплаши Китай с последствия заради санкциите

ЕП заплаши Китай с последствия заради санкциите

Давид Сасоли обяви, че санкционираните европейци са упражнявали демократичния си дълг

Великобритания също наложи санкции в понеделник на четирима китайски служители и строителна компания заради нарушения на човешките права, част от координирани действия на някои западни страни за оказване на натиск върху Пекин, съобщава "Ройтерс".

Британия многократно заклеймява изтезанията, принудителния труд и стерилизациите, които според нея се извършват срещу мюсюлмански уйгури в "индустриален мащаб" в китайския регион Синдзян и повтаря критиките си към Пекин.

Активисти и експерти по правата в ООН заявиха, че поне 1 милион мюсюлмани са задържани в лагери в отдалечения западен регион. Китай отрича злоупотребите и казва, че неговите лагери осигуряват професионално обучение и са необходими за борба с екстремизма.

"Мога да кажа на Камарата на общините днес, че определям четирима висши лица, отговорни за извършените нарушения, които продължават да извършват срещу уйгурските мюсюлмани в Синдзян", заяви външният министър Доминик Рааб, добавяйки.

Великобритания наложи санкции на същите четири длъжностни лица като ЕС: Чен Мингуо, висшите китайски служители Ван Мингшан и Ван Джунджън и бившият заместник-секретар на партията в Синдзян Жу Хайлун. Те ще бъдат обект на замразяване на активи, се казва в изявлението на правителството.

Китай наложи санкции на ЕС

Китай наложи санкции на ЕС

В китайския черен списък има евродепутати, компании и учени