Китайското външно министерство обяви в понеделник, че ще наложи контрамерки срещу 10 лица и четири образувания от Европейския съюз, "които сериозно са навредили на суверенитета и интересите на Китай и злонамерено разпространяват лъжи и невярна информация от европейска страна", съобщават китайски медии.

Списъкът включва 10 европейци, петима членове на Европейския парламент (ЕП), заедно с Подкомисията по правата на човека на ЕП и неговата Комисия по политика и сигурност и учени.

Пекин призова ЕС "да осъзнае сериозността на грешките си ... спрете да се правите на учител по правата на човека, спрете да играете с лицемерни двойни стандарти, спрете да се намесвате във вътрешните работи на други страни" или от страна на Китай има още един "твърд отговор".

Действието на ЕС е "въз основа на нищо друго освен на лъжи и дезинформация, пренебрегва и изкривява фактите", се казва в изявление на китайското външно министерство.

Пекин заяви, че ще санкционира германския Институт за китайски изследвания "Меркатор" и датска демократична организация.

Китайското външно министерство заяви, че на всички съответни служители и членовете на техните семейства ще бъде забранено да влизат в континентален Китай, както и в специалните административни региони на Хонконг и Макао, като добави, че свързаните с тях компании и институции също са ограничени да комуникират с Китай.

По-рано ЕС постави в черния списък китайските служители за нарушения на човешките права, първите санкции срещу Пекин след оръжейното ембарго на ЕС през 1989 г. след репресиите на площад Тиананмън.

Външният министър на Унгария Петер Сиярто коментира, че наложените от ЕС санкции са "вредни" и "безполезни".

Куй Хонгдзян, директор на Китайския институт за международни изследвания, коментира пред местната преса, че видни фигури като германеца Райнхард Бутикофер ще бъдат включени в списъка, защото той е един от организаторите на антикитайските мерки и намесата в проблемите на Синдзян Уйгурски автономен регион.

Според тях, Бутикофер ръководи делегацията на ЕП за връзките с Пекин и критикува политиката в Хонконг и Синдзян, за да се противопостави на наскоро подписаното двустранно инвестиционно споразумение.

Някои експерти прогнозират, че субекти и сънародници могат да съдят тези, които разпространяват слухове за Синдзян в Европа, докато Националното народно събрание - Парламентът на Китай ускорява проект срещу налагането на санкции и екстериториалността на чуждите закони.

ЕС одобри санкции срещу 11 души, включително от Русия и Китай

ЕС одобри санкции срещу 11 души, включително от Русия и Китай

Всички те са замесени в нарушения на правата на човека