Наложените от Европейския съюз санкции срещу физически и юридически лица, свързани с преврата в Мианмар на 1 февруари, както и срещу четирима китайски граждани, са "вредни" и "безполезни".

Това смята външният министър на Унгария Петер Сиярто, цитиран от "Ройтерс".

ЕС налага санкции на Мианмар следващата седмица

ЕС налага санкции на Мианмар следващата седмица

Мерките ще бъдат насочени към компании, предоставящи финансова подкрепа на въоръжените сили на Мианмар

От 2018 г. Общността е наложила оръжейно ембарго на Мианмар и санкции на висши офицери. Новите мерки са най-големият отговор от извършването на преврата. Общо 11 души са санкционирани. Сред тях е и военният лидер на Мианмар Мин Аун Хлайн. Рестрикциите включват забрана за пътуване и замразяване на активи.

Армията на Мианмар превзе властта на 1 февруари и задържа лидера Аун Сан Су Чжи, с което прекрати дълъг преход към демокрация и принуди десетки хиляди граждани на страната да излязат по улиците да изразят недоволството си. Протестиращите настояват за освобождаването на Аун Сан Су Чжи и страната да бъде поета от цивилно правителство.

Отделно ЕС наложи санкции на четирима китайци и една компания за нарушаване правата на уйгурите в Синдзян. Наложени са санкции за нарушаване на човешките права също на КНДР, Либия, Русия, Южен Судан и Еритрея.

За първи път от 30 г. ЕС санкционира Китай

За първи път от 30 г. ЕС санкционира Китай

Китай: Искаме диалог, не конфронтация, ЕС да помисли два пъти, но ако някои настояват за конфронтация, ние няма да отстъпим