Европейският съюз се съгласи в сряда да постави в черния списък китайските служители за нарушения на човешките права, заявиха двама дипломати, първите санкции срещу Пекин след оръжейното ембарго на ЕС през 1989 г. след репресиите на площад Тианамен, съобщава "Ройтерс".

Посланиците на ЕС одобриха забрани за пътуване и замразяването на активи за четирима китайски граждани и едно образувание, чиито имена няма да бъдат оповестени публично до официалното одобрение от външните министри на ЕС на 22 март, като част от нов и по-широк списък със санкции.

"Приети са ограничителни мерки срещу сериозни нарушения и нарушения на човешките права", каза един дипломат от ЕС.

САЩ осъжда Китай пред ООН за престъпления срещу човечеството и геноцид

САЩ осъжда Китай пред ООН за престъпления срещу човечеството и геноцид

Куба, от името на 64 държави: Синдзян е неразделна част от Китай, спрете с намесата

Китайските служители са обвинени в нарушаване на човешките права срещу мюсюлманското малцинство на уйгурите в Китай, казаха дипломати от ЕС и е този ход отразява дълбоката загриженост за уйгурите от Европа, САЩ и Канада.

ЕС последно санкционира Китай, неговият втори по големина търговски партньор, през юни 1989 г., налагайки оръжейно ембарго на Пекин, което все още съществува.

Активисти и експерти по правата в ООН казват, че най-малко 1 милион мюсюлмани са задържани в лагери в отдалечения западен регион Синдзян. Активистите и някои западни политици обвиняват Китай, че използва изтезания, принудителен труд и стерилизации.

Холандският парламент последва Канада и САЩ в осъждането на Китай за уйгурския геноцид, което Китай отхвърля.

Нидерландия раздразни Китай - обвини Пекин в геноцид

Нидерландия раздразни Китай - обвини Пекин в геноцид

Нидерландия е първата европейска държава, която обвинява Китай в геноцид

В "Туитър" китайската мисия в ЕС публикува коментари по новите санкции, от посланика на Китай в блока Джан Минг, заявявайки, че Пекин няма да промени политиката си.

"Санкциите са конфронтационни", заяви китайската мисия. "Искаме диалог, а не конфронтация. Призоваваме ЕС да помисли два пъти, но ако някои настояват за конфронтация, ние няма да отстъпим, тъй като нямаме други възможности освен да изпълним отговорностите си пред хората."

Китай отрича всякакви нарушения на правата на човека в Синдзян и казва, че неговите лагери осигуряват професионално обучение и са необходими за борба с екстремизма.

Пълният черен списък на ЕС с имена, одобрени от посланиците на ЕС, включва и представители от Русия, Либия, Южен Судан и Северна Корея, казаха дипломати.

Китай: Лагерите в Синдзян не са по-различни от тези на Запад

Китай: Лагерите в Синдзян не са по-различни от тези на Запад

Държави като САЩ, Великобритания и Франция откриха центрове за дерадикализация