Китай осъди прокарано от парламента на Нидерландия предложение, с което се обявява, че действията на Пекин срещу уйгурите граничат с геноцид, информира АФП.

Холандският парламент прокара предложението в четвъртък. В него се заявява, че "в Китай има геноцид срещу уйгурското малцинство." Така Нидерландия се присъедини към Канада и САЩ.

Канада обвини Китай в геноцид

Канада обвини Китай в геноцид

Отношението на Китай към уйгурите граничи с геноцид

Правозащитни организации вярват, че най-малко 1 милион уйгури и други мюсюлмански малцинства са затворени в концлагери в северозападната част на Китай. Азиатската държава също е обвинявана в принудително стерилизиране на жени и налагане на принудителен труд.

Говорител на Министерството на външните работи на Китай разкритикува решението на холандския парламент. Представителят обвини холандските депутати, че използват Синдзян като извинение за "тенденциозно опетняване на Китай и груба намеса във вътрешните дела на Китай."

"Фактите показват, че никога не е имало някакъв "геноцид" в Синдзян", подчерта говорителят.

Китай бесен след предложение на US сенатори да обвинят Пекин в геноцид

Китай бесен след предложение на US сенатори да обвинят Пекин в геноцид

САЩ са асимилирали и са избили индианците

Нидерландия е първата европейска държава, която обвинява Китай в геноцид, след като канадските депутати и Държавният департамент на САЩ излязоха със същата позиция.

Китайският говорител изрази надежда, че Нидерландия незабавно ще прекрати допускането на грешки и ще предприеме конкретни действия за запазване на цялостното положение в двустранните отношения.

По думите му представители на ЕС са добре дошли в Синдзян. Той обвини ЕС, че отлага посещението заради искане да се организира среща с "престъпници", осъдени за сепаратизъм.