В петък САЩ осъдиха злоупотребата на Китай с етнически и религиозни малцинства, включително това, което той нарече "престъпления срещу човечеството и геноцид", извършени в района на Синдзян срещу етнически уйгури и строги ограничения в Тибет, съобщава "Ройтерс".

В речта си пред Съвета за правата на човека в ООН Марк Касайър, представителят на САЩ заяви: "Осъждаме задържането на демократични активисти от властите в Хонконг за упражняване на техните права и свободи и призоваваме за незабавното им освобождаване".

Той призова Русия безусловно да освободи кремълския критик Алексей Навални, както и стотици други, които според него са незаконно задържани в Русия.

Китай: Реформата в Хонконг - комбинация от крошета за прекратяване на хаоса

Китай: Реформата в Хонконг - комбинация от крошета за прекратяване на хаоса

По думите му проблемът в Хонконг е "политически"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън, който има среща с китайския си колега Ванг Йи в Аляска през следващата седмица, трябва да обърне внимание на отношението към уйгурите, съобщиха американските власти. Китай отхвърля обвиненията на САЩ, че е извършил геноцид срещу уйгури и други мюсюлмани в отдалечения западен регион, където активисти твърдят, че над 1 милион са задържани в лагерите за интерниране.

Чън Сю, посланик на Китай в ООН в Женева, не се позова директно на Синдзян в речта си, казвайки, че страната му се противопоставя на политизирането на въпросите на правата на човека.

Куба, говорейки от името на 64 държави, включително Китай, заяви, че Синдзян е "неразделна част от Китай" и призова държавите да "спрат да се намесват във вътрешните работи на Китай, като манипулират свързаните със Синдзян въпроси и да се въздържат от неоснователни обвинения срещу Китай на политически мотивации".

Британският посланик Джулиан Брейтуейт каза пред форума: "Ние оставаме дълбоко загрижени от обширните и систематични нарушения на правата на човека в Синдзян, включително достоверни съобщения за принудителен труд и контрол на раждаемостта."

САЩ и Британия изразиха опасения относно Хонконг, където 21 активисти трябва да останат в ареста, след като в петък съд отхвърли исканията на някои за гаранция.

Британският кралски флот - сигурен съюзник на САЩ срещу Китай

Британският кралски флот - сигурен съюзник на САЩ срещу Китай

Западът разбира глобалното предизвикателство към демокрациите