Поради подновения си акцент върху съюзниците, администрацията на Байдън трябва да бъде благодарна за плана на Обединеното кралство за разполагане на самолетоносач и ударна група  в Индо-Тихия океан по-късно тази година. Изпращането на британска ударна група в Азия демонстрира разбирането на Лондон за глобалното предизвикателство от китайския президент Си Дзинпин към демокрациите, пише The Hill.

Надграждането върху такова сътрудничество е основна цел на административната политика. Присъствието на самолетоносач на Великобритания ще бъде допълнено от разполагане на подводници и надводни кораби съответно от Франция и Германия.

Кралския флот оперира по време на учението "Съвместен войн" на САЩ и Великобритания през октомври. Това планирано внедряване показва, че е достигната фазата на "Първоначална оперативна способност" - всеки от придружаващите групата може да изпълнява необходимите си мисии. Въпреки че няма ударната сила на голям палубен самолетоносач, Кралският флот сега има далеч по-голяма бойна мощ, отколкото притежава през 60-те години на миналия век с два самолетоносача от клас Audacious.

Самолетоносачът "Кралица Елизабет" е с водоизместимост 65 000 тона, сравними с руския "Адмирал Кузнецов" и китайските "Ляонин" и "Шандонг". Това ще бъде първата ударна група, която ще разположи F-35; американската морска пехота е експериментирала с разполагането на F-35B на своите високопалубни амфибийни кораби от американски клас като импровизирани самолетоносачи, но американският флот все още не е разположил F-35C на своите големи самолетоносачи.

САЩ заделят десетки милиарди за мрежа от ракети срещу Китай

САЩ заделят десетки милиарди за мрежа от ракети срещу Китай

САЩ засилват военните инвестиции в Индо-Тихоокеанския театър

Британската група ще има скромно въздействие върху индо-тихоокеанския баланс. Класът на "Кралица Елизабет" няма катапултен механизъм. Това намалява обсега на самолетите, като ограничава полезния товар, който може да носят. Тъй като F-35B има най-малкия обхват от всеки вариант на F-35, инвестицията в разширяване на обхвата би била полезна. Но за разлика от военноморските сили на САЩ, които придобиват MQ-25 Stingray като танкер, базиран на самолетоносач, Кралският флот няма такава платформа за зареждане с гориво.

"Кралица Елизабет" има офанзивна възможност от 24 до 35 F-35B, заедно с 14 хеликоптера със задача за борба с подводници и въздушно ранно предупреждение. За сравнение, дори маломерните въздушни крила с малък обсег, разположени на борда на американски самолетоносачи, включват три до пет ескадрили (36 до 60 самолета) на многоцелеви изтребители F/A-18, ескадрила за електронна война с фиксирано крило и ескадрила AEW с неподвижно крило, заедно с хеликоптерна ескадра, фокусирана върху ASW. F-35B е стелт изтребител от пето поколение, който предоставя на Обединеното кралство усъвършенствани възможности, но ограниченията му в обсега и товара намаляват бойната му ефективност.

И все пак разполагането на ударна група от Великобритания е важен дипломатически-политически сигнал.

Първо - това показва потенциала за европейско участие в Индо-Тихия океан. Подобно на съветския си предшественик, Китай представлява пряка заплаха за западния ред и трябва да му се противодейства - но САЩ не са достатъчно мощни, за да го направят без съюзници. Нещо повече, Китай вече има възможност да предотвратява съюзническото сътрудничество чрез увеличаване на способността си в морето. Също така се насочва към конкретни европейски държави, надявайки се да предотврати антикитайската политика, като обещава големи инфраструктурни инвестиции и използва огромния си потребителски пазар за привличане на европейски компании.

Европа все пак става по-скептична към китайското "приятелство" - но при отсъствието на гарантирана от САЩ свобода на навигацията и липсата на военни способности за нейното прилагане, Европа остава на милостта на Китай. По този начин разполагането на Великобритания е първото доказателство за голяма европейска сила, готова да защити своите азиатски интереси.

Администрацията на Байдън посочи, че изграждането на съюзи и многостранността ще определят външната политика. Като се има предвид заплахата, която представлява Китай, международната координация трябва да надхвърля сътрудничеството в областта на околната среда, дипломатическите изящности на големи срещи на върха или дори съществените икономически мерки.

Си Дзинпин: Военните да са готови за нестабилна ситуация и стратегическо възпиране

Си Дзинпин: Военните да са готови за нестабилна ситуация и стратегическо възпиране

Положението в света става все по-сложно и трябва да бъдат подготвени да отговорят

САЩ трябва да ограничат китайската експанзия, давайки на Европа предимно икономическа роля, но използвайки ограничените, но високотехнологични военни способности на Европа. Разполагането на Великобритания трябва да бъде трамплин за тази стратегия.

Второ - разполагането на Великобритания показва, че въпреки вътрешните сътресения, остава важен и сериозен съюзник. През 50-те години на миналия век Кралският флот разполага кораби в Средиземно море; британската армия и кралските военновъздушни сили поддържат значително присъствие в Близкия изток, а кралските военноморски сили поддържат бази в Азия. Но в края на 60-те години, с разбито доверие след Суецката криза и обезценяването на валутата , Великобритания постепенно изтегли всички, освен символични сили, от базите си на изток от Суецкия канал. Към 1982 г. британските сили бяха отслабени - а нейната победа във Фолклендската война до голяма степен се дължи на късмета и американското разузнаване за аржентинските ракети Exocet.

Възобновяване на силите се случи през втората половина на втория мандат на премиера Маргарет Тачър, но британската армия бе до голяма степен конструирана така, че да запълни пропуските в способностите на американските сили, вместо да се разположи независимо. Единственото стабилно британско военно разполагане след 1982 г. е намесата му през 2000 г. в Сиера Леоне, която подчерта британските способности. Проблемът със силите се увеличи през 2000-те години, дори когато британските сили се разположиха в Ирак и Афганистан.

Следователно разполагането на ударна група на Великобритания представлява ясна промяна в политиката. Ако Великобритания има гръбнака да изгради достатъчно голям флот, за да поддържа редовно разполагане, тя може да се превърне в стълб на демократичната отбранителна архитектура в Близкия изток и Азия, отстъпвайки само на някои регионални съюзници.

Американските ВМС присъединяват към британската група ракетен разрушител, а американски пилоти ще са между една трета и половината от въздушното крило на британците. Защо да добавяме американски кораб вместо друг британски кораб - защото това ще облекчи натиска върху британския флот, който оперира само с една трета от броя на корабите, които е имал по време на Фолклендската война - само 19 кораба, включително 13 тип23, които са към края на своя експлоатационен живот. Ако Великобритания се стреми да стане релевантен играч в индо-тихоокеанския баланс, трябва да коригира този видим пропуск на силата.

По-тесните отношения със съюзниците и многостранността не са самоцел, а по-скоро означава по-голяма сигурност и постигане на общи дипломатически, технологични и финансови цели. Планираното сътрудничество между американския и кралския флот в западната част на Тихия океан е необходимо и поучително за бъдещето на всички държави в сянката на все по-агресивния Китай.

Глобалните военни разходи са рекордните $1,8 трлн. през 2020 г.

Глобалните военни разходи са рекордните $1,8 трлн. през 2020 г.

Ефективно справяне с пандемията е и напредък към справяне с общи бъдещи предизвикателства както за мир, така и при война