Китайският президент Си Дзинпин призова във вторник въоръжените сили на страната да останат бдителни и подготвени, подчертавайки, че "настоящата ситуация на сигурност" в Китай "е до голяма степен нестабилна и несигурна". 

По време на дискусия, на която присъстват представители на въоръжените сили, Си предупреди, че глобалната ситуация става все по-сложна, подчертавайки, че китайските военни трябва да бъдат "подготвени да отговорят" на тези предизвикателства.

"Цялата армия трябва да координира връзката между изграждане на капацитет и бойна готовност, да бъде готова да реагира по различни сложни и трудни ситуации по всяко време, решително да защитава националния суверенитет, интересите на сигурността и развитието и да осигурява силна подкрепа за цялостното изграждане на модерна социалистическа държава", коментира той, цитиран от South China Morning Post.

Никой не познава Си Дзинпин, за него няма биография, няма и информация

Никой не познава Си Дзинпин, за него няма биография, няма и информация

Опознай врага си не важи по отношение на Си

Президентът Си Дзинпин във вторник подчерта, че е постигнато добро начало в укрепването на националната отбрана и въоръжените сили по време на 14-ия петгодишен план (2021-2025), съобщава "Синхуа".

Той похвали всички въоръжени сили за постигане на целите и мисиите за 2020 г. на фона на епидемията от COVID-19 и сложните вътрешни и международни обстоятелства.

Поставяйки изисквания за осигуряване на добро начало във военното развитие през следващите пет години, Си каза, че развитието на въоръжените сили трябва да се съсредоточи върху бойната готовност. Усилията трябва да са и за засилване на изграждането на висококачествени системи за стратегическо възпиране.

Подчертавайки ръководеното от иновациите военно развитие, Си призова за усилия и по-конкретни мерки за независими иновации в науката и технологиите, за да се използва изцяло ролята на науката и технологиите като стратегическа подкрепа за военното развитие.

Иновациите в науката и технологиите, свързани с отбраната, трябва да бъдат засилени значително, каза той.

САЩ заделят десетки милиарди за мрежа от ракети срещу Китай

САЩ заделят десетки милиарди за мрежа от ракети срещу Китай

САЩ засилват военните инвестиции в Индо-Тихоокеанския театър