В първата си заповед от новата година за въоръжените сили на страната, китайският президент Си Дзинпин подчерта необходимостта от "пълна бойна готовност" и обясни, че Народната освободителна армия (НОАК) трябва да използва фронтовите линии, за да полира способностите на войските, съобщава South China Morning Post. 

Си, който е и председател на Централната военна комисия на Китай (CMC), заяви, че НОАК трябва да бъде готова да "действа всеки момент", след като въоръжените сили на страната започнаха годишна военна подготовка и учения.

Той също така нареди на НОАК да "увеличи значително" използването на технологии в своите учения и да бъде в крак с най-новите разработки във военните и високотехнологичните знания. Те включват използването на компютърни симулации и онлайн боеве в тренировки, както и проучване на повече възможности за добавяне на високотехнологични технологии и интернет - известни като tech+ и web+.

"НОАК трябва да увеличи интеграцията на ново оборудване, нови сили и нови бойни сфери в учебните и бойните системи", каза той.

Забележките на Си относно настоящите "военни фронтове" на НОАК са отклонение от предходните заповеди за откриване на година - включително 2020 г. - които възлагат на въоръжените сили да "управляват кризи и да възпират война". 

Въпреки че той не уточни какво е военен фронт, през 2020 г. се наблюдава най-тежкият конфликт от десетилетия с Индия в югозападния граничен регион, който доведе до повече от 20 индийски жертви и неразкрит брой китайски жертви. Двете страни остават заключени в продължително противопоставяне в замръзналите Хималаи.

НОАК също засили ученията и операциите на ВВС, насочени към Тайван през 2020 г., а нейният флот продължи да противодейства на патрулите на американския флот в Южнокитайско море, докато военното напрежение между Пекин и Вашингтон достигна нов връх.

Безпрецедентна агресия на Китай към Тайван през 2020 г.

Безпрецедентна агресия на Китай към Тайван през 2020 г.

Рекордни 380 пъти китайски самолети са нахлули

Откакто пое поста президент и ръководител на CMC в края на 2012 г., Си последователно настоява НОАК да бъде подготвена за война. Той също така инициира мащабни реформи на НОАК през 2015 г. за модернизиране на китайската армия, планиран за завършване през 2020 г.

Базираният в Хонконг военен коментатор Сонг Чжунпин заяви, че заповедта на Си от 2021 г. показва, че ръководството възнамерява да предприеме всички мерки за подобряване на способностите на НОАК да спечели война. "Китай наистина е изправен пред голям риск от война, което е сериозно намекнато в тази заповед", каза той.

НОАК все по-често възприема използването на симулатори за имитация на реално оборудване, свързвайки ги онлайн, за да може ученито да бъде възможно най-реално и интензивно, в съответствие със стратегията си tech+ и web+.

"Ученията в новата ера трябва да бъдат разнообразни и високотехнологични, дори военните игри", добави Сонг.

В заповедта Си също подчерта, че военните учения трябва да подчертават сътрудничеството между силите за изграждане на способности за съвместни операции, а безопасността на войниците при обучение трябва да е приоритет.

НОАК, като военна сила на Комунистическата партия на Китай, трябва "решително да изпълни" заповедите, за да отбележи 100-годишнината от създаването на партията на 1 юли с "отлични резултати", добави Си Дзинпин.

Сенатор републиканец в САЩ: Китай се готви за "Трета световна война"

Сенатор републиканец в САЩ: Китай се готви за "Трета световна война"

"Имаме нова заплаха, която се надига в Тихия океан", коментира и демократ, член на комитета на въоръжените сили на Сената