Китай изгражда военни лагери по цялата линия на фактически контрол (ЛАК), която служи като неопределена граница с Индия, съобщава The Times of India, позовавайки се на източници от индийското правителство.

"Китайската народноосвободителна армия изгражда военни лагери по цялата дължина на ЛАК, за да повиши бойната готовност на войските по време на военни конфликти. Според нашата информация в 20 такива военни лагера се извършват строителни работи на фона на продължаващото военно напрежение в източната част на Ладак", обясняват източниците.

Индия и Китай изтеглят тежкото въоръжение от Ладак

Индия и Китай изтеглят тежкото въоръжение от Ладак

Голяма стъпка към спиране на продължаващото седеммесечно военно напрежение

Според индийското разузнаване китайската армия е създала нови бази за ракети "земя-въздух" в непосредствена близост до ЛАК, разполага ескадрили с военни безпилотни летателни апарати и военно-транспортни самолети на летищата Кашгар, Хотан и Лхаса в Тибет и продължава да изгражда нови места за персонал и бази в тила за военно-техническа поддръжка. На 60 км от границата на щата Аруначал Прадеш в Нянглу, китайската армия разполага с център за електронна война, предназначен да заглушава сигналите на индийските комуникационни спътници.

В зоната на Ладак сега има 60 000 китайски войници, тежка артилерия, ракети и танкови полкове. Индия разполага в този регион три планински дивизии от 50 хиляди души.

Във вторник говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунинг обяви продължаване на консултациите с Индия за постигане на консенсус относно Ладак. "Китай и Индия поддържат комуникация по военни и дипломатически канали, за да намалят напрежението в Ладак и да постигнат конкретни споразумения между страните".

САЩ подписа военен пакт с Индия срещу заплахата Китай

САЩ подписа военен пакт с Индия срещу заплахата Китай

Помпео е доволен, че заедно ще защитават гражданите и целия свободен свят