Съединените щати и Индия подписаха пакт за споделяне на чувствителни сателитни и картографски данни във вторник, когато държавният секретар на САЩ Майк Помпео предупреди за заплахата, породена от все по-агресивен Китай, съобщава "Ройтерс".

Помпео, който пристигна в Ню Делхи в понеделник заедно с министъра на отбраната Марк Еспър, заяви след разговори с индийските си колеги, че двете страни трябва да работят заедно, за да се справят със заплахата, която Китай представлява за сигурността и свободата.

Стратегическият диалог между САЩ и Индия е в момент на засилено напрежение в региона, като индийските войски се изправят срещу китайските сили на спорната им хималайска граница.

"Големи неща се случват, когато нашите демокрации се съберат, за да защитят по-добре гражданите на нашите две страни и всъщност свободния свят", каза Помпео пред репортери след разговорите с индийския външен министър Субрахниям Джайшанкар и министъра на отбраната Раджнат Сингх.

Еспър и стратегията на САЩ за дългосрочна борба с Китай и Русия

Еспър и стратегията на САЩ за дългосрочна борба с Китай и Русия

САЩ се готвят за епоха на конкуренция между велики сили, а тайното оръжие са приятелите

"Нашите лидери и нашите граждани виждат с все по-голяма яснота, че Китайската комунистическа партия не е приятел на демокрацията, върховенството на закона, прозрачността, нито на свободата на корабоплаването, основата на свободен и отворен, проспериращ Индо-Тих океан", каза Помпео.

Новият пакт за отбрана - основното споразумение за обмен и сътрудничество относно геопространствено сътрудничество - е "важен етап", който ще насърчи сътрудничеството между военните от двете страни, каза Еспър на пресконференцията.

САЩ планират да продадат повече изтребители и безпилотни самолети на Индия, добави Еспър. Пактът ще даде на Индия достъп до редица топографски, морски и аеронавигационни данни, които се считат за жизненоважни за насочване на ракети и въоръжени безпилотни летателни апарати.

Това също би позволило на Съединените щати да предоставят на Индия усъвършенствани навигационни помощни средства и авионика на доставени от САЩ самолети, коментира индийски източник в отбраната.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп направи твърдото отношение към Китай, ключова част от кампанията си за осигуряване на втори мандат на президентските избори през следващата седмица, а Помпео се опитва да подкрепи съюзници, за да се противопостави на нарастващото влияние на Китай в региона.

Китай отхвърли обвиненията на Помпео.

Япония и САЩ плашат Китай, започват мащабни военни учения

Япония и САЩ плашат Китай, започват мащабни военни учения

Десетки бойни кораби, стотици самолети и 46 000 войници

"Призоваваме Помпео да изостави манталитета си от Студената война, мисленето с нулева сума и да спре да се хваща за "китайска заплаха", заяви говорителят на китайското външно министерство Уанг Уенбин на брифинг в Пекин.

Индия има свои собствени проблеми с Китай.

През юни 20 индийски войници бяха убити при сблъсък с китайски войски на високопланинска граница, което втвърди настроението в Индия срещу Китай и подтикна правителството на премиера Нарендра Моди да търси по-тесни военни връзки със САЩ.

Джайшанкар не се позова директно на Китай в коментарите си на пресконференцията, но приветства "сближаването на националната сигурност" със Съединените щати и тяхната решимост да се справят с проблемите на сигурността и борбата с тероризма и да гарантират мира и стабилността в индо-тихоокеанския регион.

Този месец Индия покани Австралия да се присъедини към военноморски учения, които всяка година провежда със Съединените щати и Япония, пренебрегвайки опасенията на Китай, че ученията дестабилизират региона.

Помпео и Еспър се срещнаха с Моди по-рано във вторник за разговори, включващи регионална стабилност, каза говорител на американското правителство.

Франция, Европа и борбата за индо-тихоокеанско надмощие

Франция, Европа и борбата за индо-тихоокеанско надмощие

Притисната по фланговете от радикално противоположните интереси на САЩ и Китай