Индия и Китай се договориха да изтеглят бронирани превозни средства, артилерия и други тежки оръжия от точките за контакт в източната част на Ладак по линията на фактически контрол между двете страни. Това съобщи в четвъртък The Times of India, позовавайки се на индийски военни източници, цитирани от ТАСС.

"Изтеглянето на оръжията ще се осъществи на три етапа от района Пангонг-Цо-Чушул в източната част на Ладак. Това ще бъде голяма стъпка към спиране на продължаващото седеммесечно военно напрежение в този високопланински регион".

Защо Китай и Индия воюват в забутана хималайска долина?

Защо Китай и Индия воюват в забутана хималайска долина?

Военни експерти коментират, че една от причините за възникналия конфликт е, че Индия строи пътища

Според тях индийските и китайските военни ежедневно обсъждат на горещата линия условията и последователността на взаимните действия за изтегляне на оръжия въз основа на споразуменията, постигнати на последния кръг от двустранни военно-дипломатически преговори, проведени на 6 ноември.

Във вторник главнокомандващият индийските сухопътни войски генерал Манодж Нараване заяви, че изтеглянето на войските в Ладак се подготвя в съответствие с политическите директиви, получени след срещата на външните министри и министерствата на отбраната на Индия и Китай през септември в Москва.

Ситуацията в Източен Ладак на границата между Индия и Китай се влоши след сблъсъци между китайски и индийски войници през май и юни. Загинаха поне 20 индийски войници и около 45 китайски войници. След това Ню Делхи и Пекин увеличиха концентрацията на своите войски в района. Индийската веонна група в Ладак е 50 хиляди войници.

САЩ подписа военен пакт с Индия срещу заплахата Китай

САЩ подписа военен пакт с Индия срещу заплахата Китай

Помпео е доволен, че заедно ще защитават гражданите и целия свободен свят