Вчера индийската армия съобщи, че най-малко 20 войници са загинали при сблъсък с китайски войници в спорен граничен район в понеделник вечерта. Това е най-смъртоносната схватка между двата азиатски гиганта от десетилетия.

Китай обяви, че е възникнало сражение с индийски войници, но не разкри дали има убити или ранени. Министерството на външните работи на Индия заяви, че и двете страни са понесли загуби при сблъсъка.

"Ройтерс" представя ключови подробности:

Къде са възникнали боевете?

Сблъсъците са станали в спорен граничен район в Галван, който се намира в област Ладак в западната част на Хималаите, където се срещат индийски и китайски войници. Районът е на височина около 4200 метра, където температурите често падат под 0 градуса по Целзий.

Сблъсък между Индия и Китай: Обвиняват се взаимно, но говорят за диалог и консултации

Сблъсък между Индия и Китай: Обвиняват се взаимно, но говорят за диалог и консултации

Без куршуми, средновековен сблъсък с тояги, бухалки и бамбукови пръчки, обковани с пирони

Спорният район се намира сред отдалечени назъбени планини и бързо течащи реки на северния край на Индия в близост до платото Аксай Чън, което е администрирано от Китай, но Индия има претенции.

Какво се случи?

От началото на май стотици индийски и китайски войници се конфронтират на три места по общата им граница. Двете страни взаимно се обвиняват в нарушаване на границата.

Боевете в Галван са възникнали в понеделник вечерта, въпреки че двете армии са се опитали да намалят напрежението, като военни командири са провели разговори през последните дни.

По време на разговорите войници от китайската армия се обърнали към група индийски войници, сред които и офицер, и ги атакували с железни пръти и камъни, обяви източник от индийското правителство.

Индийски офицер и двама войници са убити при сблъсък с китайски войници в Ладакх, Кашмир

Индийски офицер и двама войници са убити при сблъсък с китайски войници в Ладакх, Кашмир

Първи подобен инцидент от десетилетия между двете ядрени сили

Не е произведен нито един изстрел, поясни източникът.

Говорител на Министерството на външните работи на Индия съобщи, че сблъсъкът е възникнал в резултат на опит на китайската страна едностранно да промени статуквото.

Китайски представители обявиха, че индийски войници на два пъти са пресекли Линията на контрол (LAC), де факто границата, и са извършили атака, която е довела до яростен физически сблъсък.

Говорител на китайското външно министерство каза, че индийската страна сериозно е нарушила консенсуса и на два пъти е пресякла границата и е атакувала китайските сили.

Защо сега?

Военни експерти коментират, че една от причините за възникналия конфликт е, че Индия строи пътища и летища, за да подобри свързаността и да съкрати разликата с по-добрата инфраструктура на Китай от китайската страна на Линията на контрол.

През миналия октомври в Галван Индия завърши строителството на път, който води към летище. Китай се обяви против това и поиска от Индия да спре всички строителни дейности. Ню Делхи отвърна, че строи на индийската страна на Линията на контрол.

История на сблъсъците

В споразумение между двете държави е заложено патрулите да не откриват огън до Линията на контрол. На няколко пъти двете държави влязоха в сблъсъци без оръжия.

Смъртните случаи тази седмица са първият голям граничен сблъсък от 1967 г. между двете ядрени сили, които са и най-многолюдните държави в света. Стотици са убити при тези сражения.

Двете страни имат претенции към големи територии по общата им граница в Хималите, като някои разногласия се коренят в демаркационните линии на британските колониални администратори на Индия.

Индия и Китай влязоха в кратка, но кръвопролитна гранична война през 1962 г. и оттогава недоверието често предизвиква спорадични сблъсъци. Често строителството до или в спорни територии се посочва като причина за засилване на напрежението.

Линията на контрол като цяло се базира на линията на спиране на огъня след войната през 1962 г., но двете страни има разногласия за положението на тази линия.

Последният голям сблъсък беше през 2017 г. в отдалеченото плато Доклам, близо до границите на Индия, Бутан и Китай, в източния край на 4056-километровата граница.