Китай и Индия се обвиниха взаимно в провокиране на сражения, в които най-малко един полковник и 20 индийски войници са убити в спорния хималайски район, няма точна информация за китайските жертви, съобщава БиБиСи.

По информация на АП, Китай коментира, че се е договорил с Индия за мирно разрешаване на напрежението. Говорителят на външното министерство Жао Лицян заяви пред репортери в сряда, че "двете страни са съгласни да разрешат този въпрос чрез диалог и консултации и да положат усилия за облекчаване на ситуацията и запазване на мира и спокойствието в граничната зона."

Жао повтаря китайските твърдения, че сблъсъците са след като индийските сили "провокират и нападат китайските." Китай отново не коментира дали техни войници ранен или убит.

Според данните на БиБиСи, войниците са използвали тояги, бухалки и бамбукови пръчки, обковани с пирони в нощна конфронтация в района на Ладакх в понеделник. Въпреки това няма нито един изстрел.

Индийската армия заяви, че и двете страни имат жертви. Китай потвърди инцидента, но не даде подробности. В индийското изявление се отбелязва, че първоначално са загинали трима войници, а останалите 17 са загинали, след като са "критично ранени при изпълнение на дежурството и изложени на минусови температури на голяма надморска височина".

Това е първият смъртоносен сблъсък между двете страни в граничната зона, в спорната област Кашмир, от поне 45 години. Индия заяви, че Китай се е опитал "едностранно да промени статуквото". Пекин обвини индийските войски в "нападение на китайски служители".

"Китай внесе силни протести и строги представителства към индийската страна. За пореден път молим индийската страна да действа по нашия консенсус, стриктно да дисциплинира своите фронтови войски да не преминават линията, да не правят провокации и да не предприемат едностранни действия, които биха могли да усложнят ситуацията", заяви Жао.

Над 60 загинали и ранени при сблъсъка в Ладакх, Кашмир

Над 60 загинали и ранени при сблъсъка в Ладакх, Кашмир

Индийски срещу китайски военни

Индийските медии твърдят, че войниците са участвали в директен ръкопашен бой и някои "пребити до смърт", а по време на битката други падат или са изтласкани в река. И двете страни настояват, че не е изстрелян нито един куршум.

Говорителят на министерството на външните работи на Индия Анураг Сривастава заяви, че сблъсъкът е възникнал от "опит на китайската страна едностранно да промени статуквото" на границата.

Индийският премиер Нарендра Моди все още не е коментирал публично проблема, нещо, което посочва Рахул Ганди, бивш лидер на опозиционната Индийска национална конгресна партия.

Министърът на отбраната на Индия Райнат Сингх туитира, че "загубата на войници в Галуан е дълбоко смущаваща и болезнена. Нашите войници проявиха смелост и доблест при изпълнение на задълженията и пожертваха живота си в най-високите традиции на индийската армия."

Боевете на границата в Ладакх са най-тежките за близо половин век. Това не е първият път, когато двете ядрено въоръжени съседи се сражават без конвенционално огнестрелно оръжие на границата. Индия и Китай имат дълга история на преодоляване и припокриващи се териториални претенции.

Граничните патрули често се сблъскват, но нито един куршум не е изстрелян за четири десетилетия.

И в основата на това стои двустранното споразумение от 1996 г., което гласи, че "нито една от страните не трябва да открива огън ... да провежда взривни операции или да ловува с огнестрелни оръжия или експлозиви в рамките на два километра от линията на действителния контрол".

И двете държави изпращат патрули, които често участват във физическа саморазправа. Миналия месец десетки индийски и китайски войници си размениха физически удари при сблъсък на споделената граница в щата Сиким. Седем китайски и четири индийски войски са ранени.

Когато нещата се влошат, двете страни в крайна сметка се бият с импровизирани оръжия. "Тези компромиси водят до по-малко потенциални жертви, но методът е средновековен", коментира Випин Наранг, професор по изследвания на сигурността в Масачузетския технологичен институт.

Китай и Индия постигат "положителен консенсус" за граничното напрежение

Китай и Индия постигат "положителен консенсус" за граничното напрежение

Съгласни са да "разрешат мирно" разширяването на границата след среща на високо равнище

Линията на границата е трудно различима, наличието на реки, езера и снежни шапки означава, че линията може да се измества. Войниците от двете страни - представляващи две от най-големите армии в света се сблъскват лице в лице в много точки.

Последната стрелба на границата е през 1975 г., когато четирима индийски войници бяха убити в отдалечен проход в североизточния щат Аруначал Прадеш. Сблъсъкът беше описан по различен начин от бивши дипломати като засада и злополука.

Но през границата през последните седмици има напрегнати конфронтации. Двете държави са водили само една война досега, през 1962 г., когато Индия претърпя унизително поражение.

ООН призова и двете страни "да упражняват максимална сдържаност". "Загрижени сме за съобщенията за насилие и смъртни случаи по линия на действителния контрол между Индия и Китай", заяви говорител на ООН Ери Канеко. "Отчитаме положително докладите, че двете страни са се ангажирали да деескалират ситуацията."

Майкъл Кугелман, специалист от Южна Азия в центъра Уилсън, заяви, че е малко вероятно двете страни да започнат война, защото не могат "да си позволят конфликт", но добави, че "тази криза не приключва скоро."

Вивек Катю, пенсиониран индийски дипломат, заяви, че смъртоносното насилие представлява драматично отклонение от четири десетилетия на статукво на войските от двете страни, без никакви жертви. "Политическата класа и класата по сигурността като цяло ще трябва да мислят много сериозно за пътя напред".

Китай се стреми да омаловажи конфронтацията, като заяви, че двете страни общуват както чрез своите фронтови военни части, така и от съответните си посолства, за да разрешат проблемите.

Междувременно говорител на Държавния департамент на САЩ заяви, че "внимателно следи" ситуацията и че САЩ подкрепят мирното разрешаване на проблема.

Тръмп предлага да е медиатор в граничния спор между Индия и Китай

Тръмп предлага да е медиатор в граничния спор между Индия и Китай

Двете страни изграждат защитни линии, а китайски камиони придвижват оборудване в района