Президентът на САЩ Доналд Тръмп предлага да е медиатор в спора между Индия и Китай на хималайската граница, където войници, разположени в регион с голяма надморска височина, се обвиняват взаимно в преминаване през спорната граница, съобщава "Ройтерс".

"Ние информирахме както Индия, така и Китай, че САЩ са готови, желаят и могат да посредничат или арбитрират техния бушуващ граничен спор", заяви Тръмп в "Туитър".

Конфликтът е предизвикан от изграждането на пътища и въздушни връзки от Индия, тъй като се конкурира с китайската инициатива "Един пояс, един път", включваща развитие на инфраструктурата и инвестиции в десетки страни.

Двете страни изграждат защитни линии, а китайски камиони придвижват оборудване в района, заявиха официалните лица, като изразиха опасения относно засиленото противодействие.

През януари Тръмп предложи да "помогне" в друго хималайско проблемно място, оспорваният регион на Кашмир, който е в центъра на конфликт между Индия и Пакистан.

Това стана, след като подобно предложение бе отхвърлено през 2019 г. от индийския премиер Нарендра Моди, който заяви, че никога не е молил Тръмп да посредничи за Кашмир.

Тръмп каза тогава пред репортери, че Моди го е помоли да бъде посредник в Кашмир. Той направи коментара си точно преди разговор с пакистанския премиер Имран Хан, който приветства усилията на САЩ за намеса.

Но предложението на САЩ предизвика политическа буря в Индия, която отдавна настръхва при всяко предложение за участие на трети страни в Кашмир, регион с мнозинство мюсюлмани, който счита за неразделна част от страната.

За първи път Китай и Индия зад САЩ по разходи за отбрана

За първи път Китай и Индия зад САЩ по разходи за отбрана

Най-голямо увеличение на световните разходи за отбрана от десетилетие