Индия и Китай са постигнали съгласие за подобряване на комуникацията между въоръжените сили на двете страни, за да поддържат мира по границата.

Информацията съобщи секретарят на външното министерство на Индия Виджай Гокхале, цитиран от "Ройтерс".

Китай към Индия: Можем заедно да оказваме световно влияние

Китай към Индия: Можем заедно да оказваме световно влияние

Призивът на Пекин е на фона на напрежението между двете държави

Ню Делхи и Пекин също решиха да засилят комуникациите за по-обширна регионална стабилност, каза той пред журналисти в китайския град Ухан в кулоарите на двудневната среща между премиера на Индия Нарендра Моди и президента на Китай Си Дзинпин.

Китай и Индия ще продължат да водят неофициални разговори, добави Гокхале.

Вчера по време на първия ден от срещата Дзинпин заяви пред Моди, че двете държави заедно могат да оказват влияние в световните дела.

Двете държави спорят за граничен регион и си съперничат за влияние и доминация в Азия.

Държавите водиха гранична война през 1962 г., а през миналата година влязоха в 10-седмични сблъсъци в съседната държава Бутан. Ню Делхи също е обезпокоен от опитите на Китай да изгради стратегически и икономически връзки с Шри Ланка, Малдивите и Пакистан.

Китай пък от своя страна недоволства от индийското гостоприемство към живеещия в изгнание тибетски духовен лидер Далай Лама.

Пекин има претенции към 90 000 квадратни километра територия в североизточната част на Индия, докато Ню Делхи твърди, че Китай е окупирал 38 000 квадратни километра индийска територия в платото Аксай Чин, западната част на Хималаите. Двете страни са провели най-малко 20 срещи за обсъждане на граничните си претенции, но без да постигнат значителен напредък.