Китайският президент Си Дзинпин призова за засилване на сътрудничеството с Индия по време на неофициална среща с индийския премиер Нарендра Моди, съобщава АП.

Според агенцията призивът на Пекин е на фона на напрежението между двете държави в спорен граничен регион и съперничеството за влияние в по-малките съседни държави, което може да реши доминацията в Азия.

Си посрещна Моди в провинциалния музей в град Ухан за начало на двудневни разговори между лидерите на двете най-многолюдни държави в света.

Сътрудничество между нашите две големи държави може да доведе до световно влияние, каза Си по време на срещата, цитиран от държавната CCTV. Китайският лидер се надява срещата да "отвори нова глава в китайско-индийските отношения".

Двамата ще продължат разговорите и в събота. Говорител на външното министерство на Индия съобщи, че лидерите ще обсъдят развитието на двустранните отношения от стратегическа и дългосрочна перспектива.

Отношенията между Китай и Индия датират от столетия, но през последните десетилетия се характеризират с конкуренция за лидерство в Азия.

Държавите водиха гранична война през 1962 г., а през миналата година влязоха в 10-седмични сблъсъци в съседната държава Бутан. Ню Делхи също е обезпокоен от опитите на Китай да изгради стратегически и икономически връзки с Шри Ланка, Малдивите и Пакистан.

Китай пък от своя страна недоволства от индийското гостоприемство към живеещия в изгнание тибетски духовен лидер Далай Лама.

Пекин има претенции към 90 000 квадратни километра територия в североизточната част на Индия, докато Ню Делхи твърди, че Китай е окупирал 38 000 квадратни километра индийска територия в платото Аксай Чин, западната част на Хималаите. Двете страни са провели най-малко 20 срещи за обсъждане на граничните си претенции, но без да постигнат значителен напредък.