Индия отрича премиерът Нарендра Моди де е молил американския президент Доналд Тръмп за посредничество в дългогодишния кашмирски конфликт с Пакистан, съобщава БиБиСи.

Индийското външно министерство заявява, че "не е било отправено такова искане", добавяйки, че всички въпроси с Пакистан са "обсъдени само двустранно".

Твърдението на Тръмп е по време на посещението на премиера на Пакистан Имран Хан в Белия дом.

И Индия, и Пакистан претендират за целия Кашмир, но контролират само части от него. Съседите са водили две войни за територията и през февруари отново ескалираха напрежението, което доведе до въздушни удари.

Тежки сблъсъци между Индия и Пакистан в Кашмир

Тежки сблъсъци между Индия и Пакистан в Кашмир

Съобщава се за най-малко шестима загинали цивилни

Тръмп проведе първата си среща с Хан в понеделник в Овалния кабинет. След това разговаряха с репортери по различни теми. Когато Имран Хан е попитан дали САЩ биха могли да помогнат в 70-годишния спор между Индия и Пакистан в Кашмир, той коментира: "Само най-силната държава, оглавявана от президента Тръмп, може да събере двете страни".

След което Тръмп допълва: "Така че преди две седмици бях с министър-председателя Моди и говорихме по този въпрос и той всъщност каза: Бихте ли искали да бъдете посредник или арбитър? Казах къде? Той каза: Кашмир, защото това се случва в продължение на много, много години. Ако мога да помогна, бих искал да бъда посредник", обяснява Тръмп.

Пакистан приветства посредничеството на трета страна в Кашмир, докато Индия казва, че всички въпроси трябва да се обсъждат само двустранно.

Индия реагира бързо на изявлението на Тръмп. "Видяхме забележките на г-н Тръмп към пресата. Не е отправено такова искане. Последователната позиция на Индия е, че всички нерешени въпроси с Пакистан се обсъждат само двустранно. Всеки ангажимент с Пакистан ще изисква прекратяване на трансграничния тероризъм", коментира говорителят на индийското министерство на външните работи Равиш Кумар.

Индийският политик Шаши Тарур критикува твърденията на Тръмп, като обяснява, че американският президент няма "ни най-малка представа за това, за което говори. Той или не е информиран, или не е разбрал какво казва Моди".

Военното противопоставяне през февруари ускори напрежението между съседите по региона отново, когато Индия извърши превантивна атака срещу това, което определя като лагер за обучение на терористи в Пакистан.

Това стана след терористична атака в управлявания от Индия Кашмир, където атентатор-самоубиец уби 44 индийски паравоенни полицаи.

От 1989 г. Кашмир е разтърсван от редовни епизоди на насилие, при които са загинали повече от 70 000 души.

Индия предупреди Пакистан да очаква сериозен отговор на атаката в Кашмир

Индия предупреди Пакистан да очаква сериозен отговор на атаката в Кашмир

Пакистанска ислямистка групировка пое отговорност за смъртта на 44 военни