Китай заяви в сряда, че е постигнал "положителен консенсус" с Индия за разрешаване на нап режението на границата между двете страни, където войските им са под напрежение последните седмици, съобщава АФП.

Напрежението ескалира сравнително редовно между двете регионални сили на 3500-километровата им граница, която никога не е демаркирана правилно.

Хиляди войници от двете ядрено-въоръжени съседки бяха изправени едни срещу други от май в района на Ладакх, Индия, точно срещу Тибет - преди да има признаци за резолюция през последните дни.

Тръмп предлага да е медиатор в граничния спор между Индия и Китай

Тръмп предлага да е медиатор в граничния спор между Индия и Китай

Двете страни изграждат защитни линии, а китайски камиони придвижват оборудване в района

Постигнат е "положителен консенсус" относно решаването на последния въпрос по границите, след "ефективна комуникация" по дипломатически и военни канали, заяви говорителят на китайското външно министерство Хуа Чунин.

"В момента и двете страни предприемат подходящи действия за облекчаване на граничната ситуация въз основа на този консенсус".

Ню Делхи заяви, че двете страни са се съгласили да "разрешат мирно" разширяването на границата след среща на високо равнище между армейските командири.моди и дзинпин

Индия заяви, че командирите са съгласни, че "ранна резолюция" е "съществена" за отношенията между двете страни с най-много население в света.

В изявление на министерството на външните работи на Индия се посочва, че двете страни "ще продължат военните и дипломатически ангажименти за разрешаване на ситуацията и за осигуряване на мир и спокойствие в граничните райони".

Източници и индийски медии съобщават, че Индия е отстъпила райони на Китай, които Народоосвободителната армия зае през последните седмици, по-специално части от северната страна на езерото Пангонг Цо и част от стратегически важната долина на река Галуан.

Китай към Тръмп: Не ни трябва трети в граничния спор с Индия

Китай към Тръмп: Не ни трябва трети в граничния спор с Индия

Преди дни Тръмп се самопредложи за медиатор в спора за хималайската граница

Информацията от пресата е, че тази седмица се очакват допълнителни разговори. Между китайските и индийските войници на границата има многобройни спречквания, но през последните години те станаха по-чести.

На 9 май няколко индийски и китайски войници бяха ранени при граничен сблъсък на голяма надморска височина, включващ бой с юмруци и хвърляне на камъни в региона Сиким.

Индийски представители заявиха, че след дни китайските войски стъпили на демаркационната линия в района на Ладакх, на запад, а Индия след това премести допълнителни войски на позиции срещу тях.

Премиерът на Индия Нарендра Моди и китайският лидер Си Дзинпин се стремят да облекчат напрежението на срещи на върха през последните две години, когато се съгласиха да засилят граничните комуникации между своите военни.

САЩ се намеси в граничния спор между Китай и Индия, страните са озадачени

САЩ се намеси в граничния спор между Китай и Индия, страните са озадачени

Помпое порица Китай за тормоз на индийски войски, подобно на "коронавируса, Южнокитайско море и Хонконг"