Държавният секретар на САЩ Майк Помпео и висш лидер на конгреса порицават Китай за агресивно поведени и тормоз срещу Индия по време на военно противодействие на спорната им граница, съобщава "Ройтерс".

Хиляди индийски и китайски войски са едни срещу други на три или четири места в западните Хималаи.

Китай отрича, че е нарушил "Линията на фактически контрол", тъй като фактическата граница от 3488 км е известна и казва, че има стабилност в района близо до река Галуан и езерото Пангонг Цо в отдалечените снежни пустини на Индия в района на Ладакх.

В коментари, публикувани от Държавния департамент, Помпео обяснява пред мозъчният тръст на Американския институт за предприемачество, че придвижването на войски на Китай към контролната линия е подобно на поведението за коронавируса, Южнокитайско море и Хонконг.

"Това са такива действия, каквито предприемат авторитарни режими", коментира той.

Тръмп предлага да е медиатор в граничния спор между Индия и Китай

Тръмп предлага да е медиатор в граничния спор между Индия и Китай

Двете страни изграждат защитни линии, а китайски камиони придвижват оборудване в района

Председателят на комисията по външни работи на САЩ Елиът Енгел заяви, че Китай трябва да спазва нормите и да използва дипломацията за уреждане на граничния въпрос с Индия.

"Изключително съм загрижен от продължаващата китайска агресия по линията на действителния контрол. Китай отново демонстрира, че е готов да тормози своите съседи, вместо да разрешава конфликти съгласно международното право", добави той в изявление.

Кончок Станзин, жител на село Лукунг от индийската страна, на около 40 километра от границата, заяви, че хиляди индийски войници са пристигнали само през последната седмица. "В селото има паника, тъй като районът никога не е виждал такова военно натрупване", казва той.

По-рано, индийският премиер Нарендра Моди обяви, че не е разговарял с президента на САЩ Доналд Тръмп за военното противодействие в Южна Азия с Китай, след като Тръмп предположи, че Моди е разстроен от граничното напрежение.

Официални представители на Индия са озадачени и изразиха изненада от забележките на Тръмп. "Не е имало скорошен контакт между премиера Моди и президента Тръмп.Последният разговор между тях беше на 4 април по темата за хидроксихлорохина."

Относно предложението на Тръмп да посредничи между двете ядрено-въоръжени държави, "индийското външно министерство също даде да се разбере, че ние сме в пряка връзка с китайците чрез установени механизми и дипломатически контакти".

Китай към Тръмп: Не ни трябва трети в граничния спор с Индия

Китай към Тръмп: Не ни трябва трети в граничния спор с Индия

Преди дни Тръмп се самопредложи за медиатор в спора за хималайската граница