Най-малко двадесет индийски военни, сред които и полковник, са загинали при сблъсъка с китайски войски в долината на Галуан в Ладакх. Повече от 43-ма китайски войници са били убити или сериозно ранени, съобщават агенциите.

Припомняме, че това е първият подобен инцидент от десетилетия между ядрено въоръжени съседи.

Индия и Китай изпратиха войски в западните Хималаи от седмици, въпреки че няма жертви от двете страни. Последният инцидент е в долината на Галуан в планинския район Ладакх, се казва в съобщение на индийската армия, допълват, че има пострадали и от двете страни.

Индийски офицер и двама войници са убити при сблъсък с китайски войници в Ладакх, Кашмир

Индийски офицер и двама войници са убити при сблъсък с китайски войници в Ладакх, Кашмир

Първи подобен инцидент от десетилетия между двете ядрени сили

Азиатските гиганти имат съпернически претенции за огромна част от територията по протежение на 3500 км хималайска граница, но споровете са останали до голяма степен мирни след гранична война през 1962 година.

Китай обвини Индия, че индийски войници са преминали границата, провокирали са и са нападнали китайски войници, съобщи АФП. Говорителят на китайското външно министерство Жао Лицян заяви, че Индия е преминала границата, "провокира и атакува китайски служители, което води до сериозна физическа конфронтация между граничните сили на двете страни".

Смята се, че смъртните случаи са първите от десетилетия конфронтация между двете сили. Досега те водят само една война, през 1962 г., когато Индия претърпя унизително поражение.

Китай и Индия постигат "положителен консенсус" за граничното напрежение

Китай и Индия постигат "положителен консенсус" за граничното напрежение

Съгласни са да "разрешат мирно" разширяването на границата след среща на високо равнище

Индия обвинява Китай, че заема 38 000 кв. км от нейната територия. Няколко кръга от преговори през последните три десетилетия не успяха да разрешат граничните спорове. Очаква се индийската армия скоро да предостави повече информация за инцидента.