Китай обвини индийските войски в незаконно преминаване на оспорвана граница и "провокативни" предупредителни изстрели по патрулиращи войници, съобщава БиБиСи.

Китайските войници са "принудени да предприемат контрамерки", коментира военен говорител.

Това би било първият път от 45 години, когато използват огнестрелни оръжия, нарушавайки споразумение, забраняващо използването им.

Отношенията между двете страни постоянно се влошават през последните месеци.

Според държавната медия Global Times индийските войски "незаконно преминали линията на фактически контрол (LAC) в планинския регион Шенпао близо до южния бряг на езерото Пангонг Цо", цитирайки старши полковник Джан Шуйли, говорител на Китайската народна освободителна армия.

Ходът на Индия "сериозно наруши споразуменията, постигнати и от двете страни, породи напрежение в региона ... и това е много подло", коментира полковникът.

Индия отхвърли китайските обвинения за нарушаване на гранични споразумения и обвини китайските войски в стрелба във въздуха, съобщава "Ройтерс".

"Това е китайската армия, която грубо нарушава споразуменията и извършва агресивни маневри, докато ангажирането на военно, дипломатическо и политическо ниво е в ход", се казва в изявлението на индийската армия.

В него се казва, че китайските войници са се опитали да затворят предна индийска позиция в сектора Ладак в западните Хималаи и когато се срещнали с индийските войски, китайците са стреляли във въздуха.

Споразумение от 1996 г. между двете страни забранява използването на оръжия и експлозиви по линията на действителния контрол, въпреки че войниците са се сблъсквали там и преди, но в ръкопашен бой.

Говорителят на китайската армия призова индийската страна "незабавно да спре опасните ходове, да изтегли персонала, преминал границата ... и да накаже персонала, който е стрелял провокативно".

Напрегнатата конфронтация е само един ден, след като индийските военни алармираха китайски служители за съобщения, че петима индийски цивилни лица са отвлечени от китайски войски от район близо до спорната граница.

Китай обвини Индия за напрежението по границата им

Китай обвини Индия за напрежението по границата им

Пекин предупреждава, че армията му е готова да защити суверенитета на страната