Критикът на Кремъл Алексей Навални е преместен от ареста в руската област Владимир, където е бил затворен миналия месец и е преместен на неизвестно място, заяви един от адвокатите му в петък, съобщава "Ройтерс". 

Навални, един от най-видните критици на президента Владимир Путин, бе преместен от затвора в Москва миналия месец, за да изтърпи присъда от около две години и половина, която Западът определи като политически мотивирана.

Първоначално е държан в затвора в Колчугино в района на Владимир, североизточно от Москва. ТАСС, позовавайки се на източник от правоохранителните органи, съобщи, че Навални е държан там за карантина, преди да бъде преместен в колонията IK-2, също във Владимирска област.

Вадим Кобзев, един от адвокатите на Навални, каза, че е посетил клиента си в четвъртък, но друг адвокат се е опитал да го види в петък, но му е казано, че Навални е преместен някъде другаде. "Затворът каза, че го няма и това е", каза Кобзев пред "Ройтерс", като добави, че Навални е бил в добро здраве, когато го е посетил ден по-рано.

Позовавайки се на закони за защита на личната информация, говорител на Федералната служба за изпълнение на наказанията заяви, че не може да разкрие информация за местонахождението на Навални.

Западните държави призоваха за освобождаването му, а САЩ и Европейският съюз наложиха санкции на Русия по случая.

САЩ последваха ЕС и наложиха санкции на Русия за Навални
Обновена

САЩ последваха ЕС и наложиха санкции на Русия за Навални

Вашингтон наложи санкции на 7 висши представители

Десетки страни, включително САЩ, призоваха Русия в петък да освободи Навални, заявявайки, че лишаването му от свобода е незаконно и настояват за разследване на отравянето му миналата година.

В изявление, прочетено от Полша до Съвета за правата на човека на ООН в Женева, те заявиха, че действията на руските власти срещу опозиционния лидер са "неприемливи и политически мотивирани". 45-те държави бяха предимно европейски, но също така включваха Австралия, Канада и Япония.

"Призоваваме Руската федерация за незабавно и безусловно освобождаване на г-н Навални и на всички незаконно или произволно задържани, включително за упражняване на техните права на свобода на мирни събрания и сдружения, свобода на мнение и изразяване и свобода на религия или убеждения", се казва в съвместното изявление.

"Загрижени сме и от големия брой произволни арести на протестиращи, които изразяват подкрепата си за г-н Навални в много руски градове", допълва изявлението.

Русия по-рано определи подобна критика като намеса във вътрешните си дела.

Британският посланик Джулиан Брейтуейт заяви, че е "позорно", че Навални, който бе отровен миналата година е затворен, докато отравянето не е разследвано.

Експерти на ООН по правата на човека заявиха на 1 март, че Русия е виновна за опита за убийство на Навални и призоваха за международно разследване на отравянето му.

"Днешното изявление трябва да бъде само началото на по-голям контрол и действия на Съвета за прекратяване на репресиите", коментира Джон Фишър от базираната в Ню Йорк "Хюман Райтс Уоч".

Захарова: Подкрепяната от Запада опозиция са агенти за влияние

Захарова: Подкрепяната от Запада опозиция са агенти за влияние

Западът се обединява срещу Русия и Китай около страховете си от загуба в конкуренцията