Двама експерти на ООН по правата на човека призоваха за международно разследване на отравянето на критика на Кремъл Алексей Навални и поискаха неговото "незабавно освобождаване" от руска колония, информира "Франс прес".

Агнес Каламар, специалният докладчик на ООН за извънсъдебни, по съкратена съдебна процедура и произволни екзекуции, и Ирен Хан, най-високопоставеният експерт на ООН по свобода на мнението и изразяването, подчертаха важността на намирането на истината за "зловещото отравяне" и гарантирането на поемането на отговорност.

Навални излежава присъдата си в колония на 100 км от Москва

Навални излежава присъдата си в колония на 100 км от Москва

Според източника в момента Навални е в следствения арест в град Колчугино

Най-отявленият противник на президента Владимир Путин беше осъден миналия месец на повече от две години и половина затвор за нарушаване на условията на условна присъда, докато се възстановяваше в Германия от покушение чрез отравяне.

Той прекара месеци, възстановявайки се от почти фаталното отравяне със съветското бойно отровно вещество новичок, за което твърди, че е разпоредено от Путин - твърдение, което Кремъл многократно отрича.

"Смятаме, че отравянето на г-н Навални с новичок може да е било извършено умишлено, за да се изпрати ясно, зловещо предупреждение, че това ще бъде съдбата на всеки, който би критикувал и се противопоставял на правителството", изтъкнаха независимите експерти на ООН, които са назначени от ООН, но не говорят от нейно име.

"Новичок беше точно избран, за да предизвика страх", настояха те.

Навални може да бъде освободен през 2023 година

Навални може да бъде освободен през 2023 година

Адвокатът му обжалва решението на съда от събота

Двамата експерти заявиха, че са изпратили писмо до руските власти през декември миналата година, в което са представили подробни доказателства, сочещи "много вероятно участие на държавни служители в отравянето, вероятно на високо ниво", но отбелязаха, че Кремъл все още не е отговорил.

Експертите казаха, че атаката срещу Навални попада в рамките на по-широка тенденция, наблюдавана в продължение на десетилетия на произволни убийства и опити за убийства на правителствени критици.

"Този модел изисква категоричен и постоянен отговор от международната общност за защита на основните права на живот и свобода на изразяване, които са в основата на международните права на човека", настояха те.

Руският съд потвърди ефективната присъда на Навални

Руският съд потвърди ефективната присъда на Навални

Тя обаче беше намалена с месец и половина

Експертите заявиха, че те и други от месеци настояват Москва да гарантира, че ще бъде проведено "надеждно, прозрачно разследване, спазващо международния стандарт", и че констатациите да бъдат публично оповестени.

Те изразиха съжаление, че до момента правителството не е разследвало сериозно престъплението.

"Предвид неадекватната реакция на местните власти, използването на забранени химически оръжия и очевидния модел на опити за целенасочени убийства, ние смятаме, че трябва спешно да се проведе международно разследване, за да се установят фактите и да се изяснят всички обстоятелствата относно отравянето на г-н Навални", подчертаха те.

"Това разследване е особено важно сега, когато г-н Навални е задържан от руското правителство и подлежи на негов контрол", допълват експертите.

Експертите настояха за "незабавното освобождаване на Навални", подчертавайки, че руското правителство е отговорно за неговите "грижа и защита" и ще "носи отговорност за всяка вреда, която може да го сполети".

Евросъдът в Страсбург изиска незабавното освобождаване на Навални

Евросъдът в Страсбург изиска незабавното освобождаване на Навални

Русия обаче нееднократно е пренебрегвала решенията на ЕСПЧ