Опозиционният лидер Алексей Навални може да бъде освободен през 2023 година. Това заяви неговия адвокат Вадим Кобзев, цитиран от ТАСС. "Сега не мога да го определя по-точно, но според моите изчисления той трябва да излезе през лятото на 2023 г.", каза защитникът.

Навални не може да бъде изпратен в наказателна колония, докато не бъде получено копие от присъдата по делото за клевета срещу ветеран от Великата отечествена война, добави Кобзев. "Формално съдът на Бабушкински район (административен район на Североизточен окръг в Москва) комбинира наказанието си с наказанието по делото "Ив Роше", така че те не могат да го изпратят в колонията, докато не бъде получено копие от присъдата му. До този момент нито ние, нито Навални сме получили този документ," каза още той.

Припомняме, че по-рано в събота стана ясно, че руският апелативен съд потвърждава присъдата на Навални за икономически престъпления - близо 3 години затвор, превърната от условна в ефективна заради нарушаване на мярка за неотклонение "Подписка". Присъдата на критика на Кремъл обаче беше намалена с месец и половина, така че в крайна сметка той ще трябва да остане зад решетките две години и половина.

Прокуратурата поиска Навални да плати глоба от $13 000 по случай за клевета

Прокуратурата поиска Навални да плати глоба от $13 000 по случай за клевета

Според Навални обвинението е политически мотивирано

На процеса по делото Навални не се призна за виновен и заяви, че присъдата му е политически мотивирана. "Намалиха присъдата с месец и половина. Страхотно!", иронично коментира той решението на съда.

Защитата му ще обжалва съдебното решение.

От прокуратурата коментираха решението на съда.

Алексей Навални избегна реалния срок на присъдата си само поради факта, че беше съден по старата версия на съответния член от закона, която предвиждаше по-леко наказание. Това съобщи помощник-прокурорът Екатерина Фролова, цитирана от ТАСС. Навални беше осъден и на глоба от 850 хиляди рубли, като това наказание съответства на нормата на неговия член. Въпреки това, в сравнение с нормата, влязла в сила на 30 декември 2020 г., това наказание е прекалено леко. Новата норма предвижда наказание за клевета с използване на Интернет до две години затвор. Ако престъплението бе извършено след 30 декември, обвинението може да поиска от съда реалния срок за лишаване от свобода", каза тя.

Преди месец Навални се завърна в Русия от Германия, където се възстановяваше след отравяне през август миналата година. Той обясни, че не е можел да се явява пред властите за наложената му подписка, тъй като по това време се е лекувал в Германия.

На 2 февруари Симоновският съд в Москва отмени условната присъда на Навални по делото "Ив Роше" и я замени с реална. Федералната служба за изпълнение на наказанията настоя за това. Според ведомството Навални бил нарушил условията на изпитателния срок, като около 60 пъти не се е регистрирал навреме и бил получил множество административни наказания.