Руската прокуратура поиска от опозиционера Алексей Навални да плати глоба от 950 000 рубли (12 962 долара) за оклеветяване на ветерана от Втората световна война Игнат Артеменко, информират "Ройтерс" и "Комерсант".

Според Навални обвинението е политически мотивирано.

Руснаци протестират с рози и сърца срещу затварянето на Навални

Руснаци протестират с рози и сърца срещу затварянето на Навални

Повече от 100 жени застанах на улица "Арбат" в централната част на Москва

Навални вярва, че случаят е опит на Кремъл да опетни репутацията му. Кремъл уверява, че не се намесва в съдебната система.

По-рано този месец съд постанови Навални да лежи почти 3 г. в затвора заради нарушаване на условна гаранция. Западът осъжда действията на Русия и обсъжда нови санкции.

Затворен в клетка в съда, Навални се подиграва на Путин и привлича привърженици

Затворен в клетка в съда, Навални се подиграва на Путин и привлича привърженици

Голяма част от това, което Навални прави в съда, е внимателно калкулирано

На 2 юни Навални коментира видео на RT в социалните мрежи в подкрепа на поправки в конституцията. Единият от участниците бе Артеменко. Опозиционерът нарече участниците на видеото продажници, позор за страната и хора без съвест. След това бе заведено дело срещу Навални за клевета.

Заседанието по делото е отложено за 20 февруари 2021 г.

Наришкин намеква, че Навални и други несистемни опозиционери в Русия са предатели

Наришкин намеква, че Навални и други несистемни опозиционери в Русия са предатели

Сътрудничели на чужди специални служби

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.