Руското външно министерство не преувеличава, когато информира за връзката на руската несистемна опозиция със Запада. Това коментира началникът на руското външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин, цитиран от "Новости".

Според него хората, които сътрудничат на чуждестранни специални служби, не могат да бъдат наречени опозиционери, "трябва да се използва друг термин", намеквайки, че са "предатели".

Захарова: НАТО инструктира съратници на Навални за диверсия в Русия

Захарова: НАТО инструктира съратници на Навални за диверсия в Русия

Западът става агресивен, изоставайки в конкуренция, така е от години, десетилетия и векове

Наришкин също така сравни онези, които "умишлено обиждат ветераните от войните", с нацистите.

"В днешно време преобладаващото мнозинство от руснаците не приемат неморални и злонамерени опити да се изкривява истината за подвига на съветския войник освободител, истината за трагедията на Холокоста и за геноцида на съветския народ по време на Великата отечествена война", добави той.

Лавров: Германските спецслужби помогнаха на Навални да заснеме филм за дворец

Лавров: Германските спецслужби помогнаха на Навални да заснеме филм за дворец

"Това говори достатъчно за цялата история и ролята на Запада в промоцията му"

Днес в Москва беше възобновено заседанието по делото срещу руския опозиционер Алексей Навални за клевета срещу ветеран. Той беше отведен в съда от следствения арест, където очаква влизането в сила на решението за замяна на условната му присъда по делото "Ив Роше" с 3 години и половина затвор, от които трябва да излежи 2 години и 8 месеца, защото беше под домашен арест близо година.

В различни градове на Русия на 23 и 31 януари, както и на 2 февруари се проведоха протести в подкрепа на Навални. Хората излязоха на улицата, след като Навални беше арестуван и му беше променена условната присъда в реална. Руските власти обявиха, че арестуват масово протестиращи, защото събирането по време на пандемията било незаконно.

Президентският прессекретар Дмитрий Песков нарече организаторите на митингите провокатори. От своя страна руският президент Владимир Путин подчерта, че всеки имал право да изрази мнение, но всичко, което надхвърляло закона, било "не само контрапродуктивно, но и опасно".

ЕС много мек към Русия за Навални

ЕС много мек към Русия за Навални

Първо посещение в Москва на висш представител на ЕС от 2017-а