Германските специални служби са помогнали на Алексей Навални при заснемането на филм за "двореца в Геленджик", a руското външно министерство се обърна към Берлин за разяснения. Това се посочва в коментар на руския външен министър Сергей Лавров, разпространен в понеделник и цитиран от ТАСС. 

"В този филм Навални посещава сградата на бившето съветско разузнаване в Дрезден и заедно с някои германски колеги демонстрира на публиката материали от папка, която представя като "личното досие на Путин".

"Ясно е, че влизането в тази сграда и още повече получаването на достъп до някои архиви са невъзможни без сътрудничество с официалните власти на ФРГ - най-вероятно с техните специални служби", обяснява Лавров.

Редактор на сайта с оправдателния филм за двореца на Путин: Казаха ни какво да публикуваме

Редактор на сайта с оправдателния филм за двореца на Путин: Казаха ни какво да публикуваме

Журналистът напусна в знак на протест...

"Конкретният въпрос, на който бихме искали да получим отговор, е следният: ако в Германия са толкова загрижени за правото на Алексей Навални да се разпорежда с личните си данни, тогава как се отнася досие от германските архиви, което според режисьорите е на Путин, може ли да бъде предадено за публично представяне без негово съгласие".

Той обяснява, че Русия се е обърнала към "германското външно министерство за разяснения, откъдето няколко дни по-късно бяхме информирани, че достъпът на Навални до гореспоменатите архивни материали са одобрени от съответното германско ведомство и в предадените му материали "нямаше нищо тайно."

"Коментарите са излишни", допълва Лавров.

Според него, това говори достатъчно за цялата история със споменатия филм и ролята, която Западът изигра при промоцията му в международното медийно пространство.

Германия и Швеция изгониха руски дипломати

Германия и Швеция изгониха руски дипломати

В тясна координация с Полша и дипломатическата служба на ЕС