Върховният представител на Европейския съюз за външната политика и сигурността Жозеп Борел коментира по време на посещението си в Москва, че отношенията на Общността с Русия били подложени на силен натиск след отравянето и хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, информира "Франс прес".

"Нашите отношения наистина са в труден момент", отбеляза Борел в началото на разговорите с руския външен министър Сергей Лавров.

Тихановска зове Путин да се вслуша в протестиращите в подкрепа на Навални

Тихановска зове Путин да се вслуша в протестиращите в подкрепа на Навални

Призова съпругата на Навални да се държи, да се бори и да има вяра

"Със сигурност отношенията ни са под сериозно напрежение и казусът с Навални е ниска точка" в отношенията, подчерта шефът на европейската дипломация. 

Посещението на Борел в Русия е първото на висш представител на ЕС от 2017 г. насам и следва острите реплики между Москва и Общността, чиито отношения са силно обтегнати, след като Москва окупира Крим през 2014 г.

Тази седмица Навални, най-отявленията критик на руския президент Владимир Путин, беше осъден на 3 години и половина затвор по стари обвинения в присвояване на средства, решение, което предизвика осъждане от европейските страни.

Борел: Присъдата на Навални е политически мотивирана

Борел: Присъдата на Навални е политически мотивирана

"Срещу международните задължения на Русия в областта на правата на човека"

ЕС също се обяви срещу полицейските репресии срещу протестите, предизвикани от задържането на Навални миналия месец при пристигането му в Русия от Германия, където той се възстановяваше от покушение с бойно отровно вещество.

В коментари към Борел в началото на разговорите Лавров посочи, че Русия била "готова да отговори на всякакви въпроси".

"Основният проблем е липсата на нормалност в отношенията между Русия и ЕС, двамата най-големи играчи в Европа," настоя той и подчерта, че ЕС бил ненадежден партньор.

"Това не е от полза за никого", изтъкна още руският първи дипломат. 

Русия: Западът страда от Навални хистерия

Русия: Западът страда от Навални хистерия

Лавров: Москва няма да се трогне от западните истерици