Русия обвини Запада, че страда от хистерия заради критиките по решението за затвор на опозиционния политик Алексей Навални, а Кремъл заяви, че полицията е била права да използва сила, за да прекъсне протестите, съобщава "Ройтерс". 

Във вторник московски съд осъди критика на Путин на три години и половина за нарушения на предсрочно освобождаване, които според него са измислени, за да го отстранят, Русия игнорира призивите от Запада и протестиращите у дома да го освободят.

Поддръжниците на Навални се опитаха да се съберат, за да покажат подкрепа по време на процеса и след това излязоха на улицата, за да протестират, принуждавайки властите да затворят някои централни метростанции и да задържат повече от 1400 души, според наблюдател на протеста.

Повече от 10 000 души са задържани на протестите в Русия в подкрепа на Навални

Повече от 10 000 души са задържани на протестите в Русия в подкрепа на Навални

Съд във вторник реши, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца

Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли западните искания като "арогантни и неподходящи", заявявайки, че Москва няма да се трогне от западните "истерици".

Той отбеляза, че ако в САЩ, Германия или Франция "демонстрантите излязат на пътя и попречат на нормалното функциониране на обществения транспорт, те са изправени пред няколко години затвор, глоба от хиляди евро и други наказания".

полицията се справя с тях много по-строго от действията на нашите правоприлагащи органи по отношение на участниците в незаконни действия".

Съюзниците на Навални обвиняват полицията, че по същество е забранила обществения протест и че е използвала непропорционална сила и насилие.

Кремъл заяви, че реакцията на полицията късно във вторник е била оправдана, тъй като протестите са незаконни и неразрешени. Говорителят Дмитрий Песков обвини съюзниците на Навални в умишлена провокирация на полицията, като свикат протести край Кремъл след решението на Навални.

"Реакцията на полицията се дължи на заплахите, които биха могли да възникнат от организирането на такъв протест", каза той пред репортери по време на конферентен разговор. "Провокациите се състоят от факта, че вчера имаше призиви за несанкционирани протести."

Отравянето на Навални е инсценировка, вярва Лавров

Отравянето на Навални е инсценировка, вярва Лавров

Лавров достигна до това заключение от факта, че Германия не е предоставила доказателства

"През последните дни няколко пъти се сблъсквахме с призиви за незаконни протести и се предприемат мерки за предотвратяването им пред да доведат до ... по-лоши последици", добави той.

Съюзниците на Навални разпространиха кадри от сцени, които според тях показват полицейско насилие, включително един клип, в който служител на полицията за масови безредици удря оператор с палка и го настила. Песков, говорителят на Кремъл, заяви, че инцидентът е обект на вътрешно разследване.

Западът призова Москва да освободи Навални, но Русия отговори, да не се занимават с нейните вътрешни дела. Лавров каза, че е изпратил видео материали до върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел за строгите мерки, предприети от полицията на Запад при разпръскване на неразрешени действия.

"Хистерията, която видяхме по съдебния процес по случая Навални, разбира се е извън всякакви мащаби", каза външният министър Сергей Лавров. "Що се отнася до събитията, които се случват в Русия, не само с Навални, на Запад се отразяват по специфичен и едностранчив начин".

В дипломацията "ние сме учтиви хора и сме свикнали да постигаме целите си, търсейки справедливостта учтиво и културно... А онези, които възприемат вежливите ни маниери за прояви на слабост, много грешат", добави Лавров.

Германия не изключва санкциониране на Русия за Навални

Германия не изключва санкциониране на Русия за Навални

Но поддържа "Северен поток 2"

Миналата седмица руски съд постанови критикът на Кремъл Алексей Навални да остане в ареста. Решението е взето преди изслушването дали Навални трябва да лежи няколко години в затвора.

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Опозиционерът ще остане в ареста 30 дни.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

През уикенда се проведоха демонстрации в подкрепа на Навални заради задържането му по-рано този година.

Русия създава закон за наказания при призиви за санкции срещу руснаци

Русия създава закон за наказания при призиви за санкции срещу руснаци

Наказателна отговорност за присъединяване към режима на антируски ограничителни мерки