Временна комисия на Съвета на федерацията на Русия за защита на държавния суверенитет и предотвратяване на намеса във вътрешните работи на Русия проучва въпроса за установяването на отговорност за призивите за въвеждане на чужди санкции срещу руски граждани, коментира председателят на комисията Андрей Климов във вторник, цитиран от ТАСС.

"Вече имаме закон, който предполага отговорността на държавите, които налагат ограничителни мерки срещу нас. По този начин започваме да прилагаме контрасанкции срещу тях", обяснява Климов.

"Ако разгледаме това предложение в духа на закона, който вече е в сила, то е напълно ясно, че лицата, които допринасят за въвеждането на този вид незаконни ограничения срещу нас, вероятно също трябва да бъдат подложени на някакво наказание. Въпросът е по какъв начин точно и как да го узаконим", допълва той.

Сподвижник на Навални зове за разкол сред приближения кръг на Путин чрез санкции

Сподвижник на Навални зове за разкол сред приближения кръг на Путин чрез санкции

"Това ще бъде изключително неприятен удар за Путин и наказание за престъпните му действия"

"Разбира се, ние внимателно ще оценим тези и подобни предложения на нашите събития, кръгли маси, разширени заседания на работни групи, не изключвам по един или друг начин да демонстрираме подходящ законодателен отговор".

В понеделник председателят на Държавната дума Вячеслав Володин не изключи установяването на наказателна отговорност за призиви за въвеждане на чужди санкции срещу руски граждани.

Блинкън критикува Русия, обмисля санкции срещу КНДР

Блинкън критикува Русия, обмисля санкции срещу КНДР

Руското правителство допуска голяма грешка

Според Володин, промени в Наказателния кодекс да бъдат предвидени при подготовката за второ четене на законопроект за наказателна отговорност за присъединяване към режима на антируски ограничителни мерки на територията на Руската федерация.

В събота, 30 януари, Владимир Ашурков, изпълнителният директор на "Фондацията за борба с корупцията" - ФБК (обявена в Русия за чуждестранен агент с нестопанска цел), публикува във "Фейсбук" текст на апел до американския президент Джо Байдън, призовавайки го да наложи санкции срещу няколко десетки руснаци.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви в понеделник, ФБК е потвърдила статута си на чуждестранен агент, като призовава Байдън да наложи санкции срещу Русия заради ареста на основателя на организацията Алексей Навални.

Медведев нарече Навални "политически мошеник"

Медведев нарече Навални "политически мошеник"

Разследването за отравянето на Навални било "без значение"