Правителството на Германия съобщи, че не изключва още санкции срещу Русия след вкарването на опозиционера Алексей Навални в затвора, информират "Ройтерс" и АФП.

Берлин ще обсъди допълнителни стъпки с европейските си партньори, коментира Щефан Зайберт, говорител на канцлера Ангела Меркел.

Повече от 10 000 души са задържани на протестите в Русия в подкрепа на Навални

Повече от 10 000 души са задържани на протестите в Русия в подкрепа на Навални

Съд във вторник реши, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца

САЩ, Великобритания, Германия и ЕС призоваха Москва незабавно да освободи Навални.

Иначе Зайберт каза, че правителството не си е променило позицията и продължава да подкрепя енергийния проект "Северен поток 2".

По-рано стана ясно, че повече от 10 000 души са задържани на протестите в Русия в подкрепа на опозиционера Алексей Навални.

Съд във вторник реши, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест.

Бойко Борисов: Осъждането на Навални е неприемливо

Бойко Борисов: Осъждането на Навални е неприемливо

"Недопустимо е и продължаващото насилие срещу мирно протестиращи руски граждани"

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.

Хиляди арестувани в Русия след присъдата на Навални

Хиляди арестувани в Русия след присъдата на Навални

Опозиционният лидер отива в затвора за 3 години и половина