Повече от 10 000 души са задържани на протестите в Русия в подкрепа на опозиционера Алексей Навални, обяви групата за мониторинг на политически преследвания ОВД-Инфо, предаде АФП.

Стотици излязоха да протестират по улиците на Москва във вторник вечерта, след като съд постанови 44-годишният да лежи в затвора повече от 2 г. по обвинения в злоупотреби.

Бойко Борисов: Осъждането на Навални е неприемливо

Бойко Борисов: Осъждането на Навални е неприемливо

"Недопустимо е и продължаващото насилие срещу мирно протестиращи руски граждани"

На протестните демонстрации през последните две седмици полицията е задържала повече от 10 000 души. Арестуваните са били държани часове в ужасни условия без храна и възможност за използване на тоалетна, коментира Григорий Дурнов от ОВД-Инфо пред радио "Ехо Москва".

Той добави, че техните адвокати, които дават безплатен правен съвет на задържаните, не са получили достъп до центровете за задържане.

Навални призова руснаците да излязат по улиците след задържането му миналия месец.

Хиляди арестувани в Русия след присъдата на Навални

Хиляди арестувани в Русия след присъдата на Навални

Опозиционният лидер отива в затвора за 3 години и половина

Съд във вторник реши, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест.

В същото време Кремъл коментира, пише "Комерсант", че присъдата на Навални няма да повлияе на политическата обстановка в Русия.

Говорителят Дмитрий Песков коментира още, че действията на полицията срещу протестиращите са били "оправдани".

"Като цяло провеждането на неразрешени демонстрации буди тревога и твърдите действия на полицията в рамките на закона са оправдани", подчерта той, цитиран от АФП.

44-годишният руски опозиционер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

3, 6 години затвор за Навални
Обновена

3, 6 години затвор за Навални

Отмениха условната му присъда, както се очакваше

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.