Беларуският опозиционен лидер Светлана Тихановска призова властите в Русия да "се вслушат в хората" след протестите, предизвикани от хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални.

Тихановска, чийто съпруг беше хвърлен в затвора в Беларус миналата година, след като се опита да се регистрира като кандидат за президент, също така направи паралел между нейната съдба и тази на съпругата на Навални Юлия.

Тя я призова да се "държи, да се бори и да има вяра".

Кремъл отсече: Няма никакви репресии в Русия

Кремъл отсече: Няма никакви репресии в Русия

Имало незаконни действия и нарушители на закона

"Когато хвърлят в затвора мъжете ни за тяхната активистка дейност и желанието им да подобрят живота в нашите страни, ние, съпругите, можем само да застанем на тяхно място и да ги подкрепим, колкото можем", отбеляза тя в интервю за "Франс прес".

Тихановска подчерта, че руското държавно ръководство трябва "преди всичко да се вслушва в хората, техните искания, да разбере какво не е наред и да се опита да реши това по цивилизован начин, без палки или електрошокове".

Хвърлянето в затвора на Навални, активист, който обвини президента Владимир Путин в корупция, доведе до вълна от протести в цяла Русия, които бяха сурово потушени от властите.

Вестници в Русия заклеймиха полицейските репресии, хвърлянето в затвора на журналист

Вестници в Русия заклеймиха полицейските репресии, хвърлянето в затвора на журналист

"Побоите и масовите задържания не трябва да се превръщат в норма у нас"

Путин е близък съюзник на беларуския президент Александър Лукашенко, авторитарен ръководител, който беше преизбран за шести път миналата година на избори, които ЕС смята за нелегитимни.

Тихановска, която също претендира за победа в този вот, избяга в съседна Литва на фона на кръвопролитни репресии към масовите демонстрации срещу Лукашенко.

Говорейки преди навършването на 6 месеца от началото на демонстрациите в собствената си страна, Тихановскаа заяви, че имало доказателства, че политическата система на Беларус "се тресе".

"Режимът ще рухне отвътре", убедена е тя, като посочи по-специално все по-голям брой служители на реда, издаващи информация за предполагаеми нарушения на правата на човека от полицията.

Русия: Западът страда от Навални хистерия

Русия: Западът страда от Навални хистерия

Лавров: Москва няма да се трогне от западните истерици

"Това няма да стане с магическа пръчка. Беларусите трябва да правят това стъпка по стъпка, непрекъснато да поддържат натиска... Това е единственият начин", настоя Тихановска.

Тя също така повтори призивите си за още "тежки и широкообхватни" санкции на ЕС срещу Беларус, като посочи, че съществуващите били "много премерени и това разочарова мнозина беларуси".

Тихановска и нейният екип създадоха онлайн публична база данни за регистриране на евентуални нарушения на правата на човека от беларуските власти, което тя се надява в крайна сметка да доведе до съдебно преследване.

Членката на ЕС Литва вече започна разследване под универсална юрисдикция, а  Тихановска отбеляза, че се надява повече страни да последват примера на Вилнюс.

"Ди Цайт": Кремъл показа, че няма да си играе с Навални

"Ди Цайт": Кремъл показа, че няма да си играе с Навални

Руският опозиционер е последната реална заплаха за властта на Путин

"Можете да помогнете, като покажете на режима, който наблюдаваме, наблюдаваме, упражняваме натиск върху това беззаконие", отбеляза тя.

Тихановска призовава за нови избори в Беларус, на които Лукашенко, който е на власт от 1994 г., няма да има право да участва.

Лукашенко отхвърли нови избори.

38-годишната майка на две деца, която се кандидатира едва когато съпругът ѝ беше възпрепятстван да направи това, преди е изключвала да участва в нови избори, но сега казва, че това е възможно.

Тихановская иска ЕС да й гарантира безопасно завръщане в Беларус

Тихановская иска ЕС да й гарантира безопасно завръщане в Беларус

Международните организации да й помогнат, както и на "други лидери на демократичните сили"

"Ако в този момент съм необходима, ако съм полезна на беларусите като политик, млада, тогава, разбира се, ще бъда там. Но ако разбера, че всичко е в сигурни ръце... бих се върнала към нормален живот с чиста съвест с децата си и съпруга си", коментира Тихановска.

Засега съпругът ѝ Сергей, популярен блогър, остава в затвора по обвинение в организиране на размирици и двамата трябва да общуват чрез адвокат.

"Не можем да говорим по телефона или да се видим, просто си изпращаме писма", носени от адвоката.

"Минаха осем месеца, тъй че, разбира се, той е уморен... Но той се държи. Той има вяра в беларусите и има вяра в мен", завършва Тихановска.

Номинираха Светлана Тихановска за Нобелова награда за мир

Номинираха Светлана Тихановска за Нобелова награда за мир

Номинацията е на президента на Литва