Руски вестници днес заклеймиха нарастващите полицейски репресии срещу мирни протестиращи и осъждането на затвор на популярен редактор новинар за препубликуване на виц в "Туитър", информира "Франс прес".

През последните два уикенда десетки хиляди хора излязоха по улиците в цяла Русия в подкрепа на хвърления в затвора опозиционен политик Алексей Навални, най-отявления критик на президента Владимир Путин.

Юлия Навални: Така или иначе ние ще спечелим

Юлия Навални: Така или иначе ние ще спечелим

Предлагат й да поеме щафетата, както Тихановская в Беларус миналото лято

Съд осъди вчера Сергей Смирнов, главен редактор на "Медиазона" - новинарски интернет сайт, често критикуващ правителството - на 25 дни затвор заради ретуит на виц, включваща времето на протестна демонстрация на 23 януари.

"През последните няколко седмици станахме свидетели на изключително сурови действия на членове на полицията", се казва в изявление на водещото печатно издание "Комерсант".

"Побоищата и масовите задържания не трябва да се превръщат в норма у нас", подчертава още вестникът.

Борел: Присъдата на Навални е политически мотивирана

Борел: Присъдата на Навални е политически мотивирана

"Срещу международните задължения на Русия в областта на правата на човека"

"Комерсант" изтъква, че арестът на Смирнов е "опит за сплашване" както на журналисти от "Медиазона", така и на други репортери.

Уважаваният бизнес всекидневник РБК посочва, че няколко от неговите журналисти са били свидетели на "задържания и използване на сила" срещу медиите по време на протестите.

Вестникът настоя органите на реда публично да обяснят ареста на Смирнов и други журналисти.

Независими наблюдатели казват, че при последните демонстрации са задържани най-малко 10 000 души, повечето от които в Москва.

"Ди Цайт": Кремъл показа, че няма да си играе с Навални

"Ди Цайт": Кремъл показа, че няма да си играе с Навални

Руският опозиционер е последната реална заплаха за властта на Путин

Руският съюз на журналистите уточнява, че над 100 медийни служители са били ранени или задържани на митинги.

Арестите в Москва са силно пренаселени след притока на задържани, изтърпяващи краткосрочни присъди затвор за участие в демонстрациите.

Смирнов е задържан в център за задържане на мигранти край руската столица.

Днес журналист от "Франс прес" е видял около 100 души на опашка пред центъра в Сахарово, чакащи да предадат пакети с необходими неща на задържаните.

Русия: Западът страда от Навални хистерия

Русия: Западът страда от Навални хистерия

Лавров: Москва няма да се трогне от западните истерици

Снимки, споделени в социалните мрежи от килията на Смирнов, показаха натъпкана стая, в която двама или трима души споделят метално легло без матрак или дюшек.

Смирнов е видян да се опитва да спи, седнал и облегнат на металната решетка на двуетажно легло. Редакторът написа в "Туитър" днес, че е преместен в килия с по-малко хора и му е предоставен матрак.

Сподвижници на Навални призоваха руснаците да излязат на улицата, след като той беше задържан миналия месец при пристигането си от Германия, където той се възстановяваше от отравяне с бойно отровно вещество.

Във вторник съд постанови 3 години и 6 месеца затвор за Навални, от които той трябва да излежи още 2 години и осем месеца (заради прекарани 10 месеца в ареста) за нарушаване на условията на условна присъда от 2014 г. по обвинения в измама. 

Повече от 10 000 души са задържани на протестите в Русия в подкрепа на Навални

Повече от 10 000 души са задържани на протестите в Русия в подкрепа на Навални

Съд във вторник реши, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца