"Лишавайки от свобода Алексей Навални, Кремъл иска да се отърве от дразнителя си. Това е тежък удар за опозицията. Триумфът на Кремъл обаче скоро може да остане в миналото", пише германският вестник "Ди Цайт".

"Вероятно само ревностни оптимисти сред критиците на руския президент Владимир Путин до последно се надяваха, че Алексей Навални ще бъде освободен и ще се върне при семейството си - коментира пред "Ди Цайт" журналистът Максим Киреев. - В същото време Кремъл многократно е изненадвал със своята непоследователност.

Борел: Присъдата на Навални е политически мотивирана

Борел: Присъдата на Навални е политически мотивирана

"Срещу международните задължения на Русия в областта на правата на човека"

Държавната власт позволи на Навални да участва в изборите, само за да открие по-късно нови наказателни дела срещу него. Само през 2015 г. съдът отхвърли искането на властта за замяна на условната присъда на Навални с лишаване от свобода. Изглежда, сякаш московските стратези непрекъснато търсят елегантно, от тяхна гледна точка, решение на проблема с Навални. "

Времето обаче времето за игрите на Кремъл най-накрая отмина. Има много непосредствени причини, поради които Алексей Навални е влязъл в затвора. Формално той е нарушил ограниченията, свързани с условната присъда, предполагаемо още преди лечението му в чужбина. По-рано обаче те твърдяха нарушенията не интересуват правосъдието.

Русия: Западът страда от Навални хистерия

Русия: Западът страда от Навални хистерия

Лавров: Москва няма да се трогне от западните истерици

Наскоро Навални също хвана руската специална служба, че го е извършил и е пуснал Путин в лоша светлина лично с разследването на двореца му. От другата страна има само една причина за присъдата и целта на Путин е да си осигури властта в Русия за години и дори десетилетия напред.

"Навални е може би последният основен дразнител за Путин. Последното препятствие по пътя му към вечното господство.

Абсолютно независимо дали Навални наистина може да стане опасен за Кремъл. Този ирационален страх стана очевиден, когато властите изпратиха в центъра на Москва и на Санкт Петербург огромен брой полиция. И това въпреки факта, че броят на протестиращите беше незначителен. Никога преди това държавата не демонстрира толкова демонстративно своята мощ. Присъдата на Навални е продължение на тази демонстрация на власт, припомня "Ди Цайт".

Повече от 10 000 души са задържани на протестите в Русия в подкрепа на Навални

Повече от 10 000 души са задържани на протестите в Русия в подкрепа на Навални

Съд във вторник реши, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца

Режим, който не е уверен в себе си, изглежда за опонентите си още по-опасен. Дори случаят Навални да запали нови протести, пространството за легитимна политическа дейност в Русия намалява. Поддръжниците на Навални трябва да усетят колко опасна е станала или ще бъде ситуацията за тях лично.

Но дори да изглежда, че Путин и неговите съветници сега имат един проблем по-малко, триумфът им вероятно ще бъде краткотраен. Неслучайно досега съдиите никога не са получили разрешение да изпратят Навални в затвора. Освен това Кремъл очевидно бе решил да го убие не по-късно от август 2020 г., вместо да го изпрати в затвора.

Причината е проста. Путин не искаше да позволи на Навални да стане своеобразен герой в затвора. Никога преди в съвременна Русия човек, претендиращ за най-високия пост в страната, не е прекарал няколко години в колония, припомня "Ди Цайт".

Германия не изключва санкциониране на Русия за Навални

Германия не изключва санкциониране на Русия за Навални

Но поддържа "Северен поток 2"

Разбира се факта, че Навални може да е руският Нелсън Мандела, тоест политик, който един ден може да излезе от затвора и веднага да заеме най-високия пост в политиката.

За обикновените руснаци изпращането в затвора на Навални само доказва неговата честност и по този начин го прави още по-популярен, обобщава "Ди Цайт".

*Със съкращения