Хиляди в Русия излязоха храбро срещу полицейско насилие и заведените дела този уикенд в символична победа за хвърления в затвора опозиционен политик Алексей Навални, чийто конфликт с Кремъл обещава да бъде продължителен и преди всичко много рискован, пише "Франс прес".

Най-големият противник на руския президент Владимир Путин е в затвора от средата на януари след завръщането си в Русия от Германия, където прекара пет месеца, възстановявайки се от отравяне с бойно отровно вещество, за което обвинява руския държавен глава.

Но дори и зад решетките, 44-годишният борец с корупцията успя да спечели точки в битката си с Кремъл.

Русия смъмри посолството на САЩ за подкрепата за протестите заради Навални

Русия смъмри посолството на САЩ за подкрепата за протестите заради Навални

САЩ трябвало да спазват руските закони

В допълнение към демонстрациите в събота в Русия, разследването му за луксозния комплекс на брега на Черно море, който според него е собственост на Путин, събра повече от 85 млн. гледания за по-малко от седмица.

Кремъл, който наскоро определи Навални като "блогър, който не интересува никого", дори беше принуден да парира ударите му.

Днес Путин отрече, че притежава двореца или някой от семейството му, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков вчера отхвърли протестите през уикенда.

"Малко хора излязоха, докато мнозина гласуваха за Путин", каза Песков пред държавната телевизия "Россия 1".

А въпреки отхвърлянията, начеващото протестно движение на Навални далеч не е тривиално.

Филмът на Навални за двореца на Путин вече има над 75 млн. зрители

Филмът на Навални за двореца на Путин вече има над 75 млн. зрители

Участък от крайбрежната ивица е обявен за забранена зона...

Със задаващи се парламентарни избори през септември, опозиционната фигура има за цел да изгради подкрепа за свалянето от власт на управляващата партия "Единна Русия", която през последните години регистрира спад на одобрението сред руснаците.

Леонид Волков, дясната ръка на Навални, приветства съботните протести като "исторически".

По-късно в социалните мрежи той обяви, че в неделя по обяд ще се проведат още митинги в цялата страна.

Андрей Колесников, политически анализатор от Московския център "Карнеги", очаква, че настроението на протеста няма да се разпилее веднага.

Но той предупреди срещу "еуфория" за опозицията.

Над 40 000 излязоха на протест в Москва в подкрепа на Навални

Над 40 000 излязоха на протест в Москва в подкрепа на Навални

Над 2000 демонстранти са арестувани в Русия...

"Режимът разполага с огромен ресурс за оцеляване, включително все още безразличното мнозинство от населението", написа той в "Туитър".

Волков също призна, че битката ще бъде "трудна", а след протестите руската машина за правоприлагане заработи отново.

След като полицията задържа рекорден брой от близо 3 700 души в 125 града, местните медии съобщиха, че до тази сутринта разследващите са образували множество наказателни производства за насилие срещу служители на реда.

По-късно днес на протестиращ бе наложено първото наказание от 10 дни арест, съобщи държавната информационна агенция ТАСС.

Протестиращите в крайна сметка рискуваха наказание с надеждата да помогнат на Навални да излезе от затвора.

В София и Варна също протестираха в подкрепа на Навални

В София и Варна също протестираха в подкрепа на Навални

Събраха се българи и много руски граждани...

На 2 февруари съдът ще започне да разглежда дали условната му присъда от 2014 г. за измама от 3 години и половина трябва да бъде преобразувана в затвор за пропускане на срещи два пъти месечно с руската затворническа служба, докато той беше в Германия.

Навални също така е обект на разследване за мащабна измама, обвинение, наказуемо с до 10 години затвор, и е обвинен в клевета в процес, който трябва да започне на 5 февруари.

Междувременно, след като екипът на Навални мобилизира протестиращи преди митингите през уикенда онлайн, властите засилват натиска върху технологичните платформи.

Гневът им се стовари по-специално върху TikTok, приложение за споделяне на видео, популярно сред тийнейджърите, където хиляди предварително споделиха видеоклипове в подкрепа на протестите.

Външните министри на ЕС ще обсъдят нови санкции срещу Москва заради Навални и арестите

Външните министри на ЕС ще обсъдят нови санкции срещу Москва заради Навални и арестите

Заседават в понеделник...

В навечерието на протестите Следственият комитет, който разследва големи престъпления, започна разследване за "подстрекаване на непълнолетни към участие в незаконни дейности, които могат да застрашат живота им".

Правителствената позиция е, че Навални с помощта на социалните мрежи е манипулирал руската младеж за политически цели.

Дмитрий Кисельов, популярен телевизионен водещ, известен със своите прокремълски възгледи, използва вчера предаването си, което се излъчва в праймтайма на руската държавна телевизия, за да обвини Навални в изработването на "пропагандата си по такъв начин, че сред неговите привърженици да има много юноши и деца".

Кисельов, който е с наложени от Запада санкции, изложи лаконично собственото си виждане за Навални и неговия екип: "Политически педофили."

Десетки арестувани в Русия на протести в подкрепа на Навални

Десетки арестувани в Русия на протести в подкрепа на Навални

Полицията разби демонстрациите в източната част на Хабаровск