Филмът-разследване за двореца на Путин, заснет от основания от Алексей Навални Фонд за борба с корупцията (ФБК), събра над 75-милионна аудитория в интернет, предаде Дойче веле.

Двучасовото видео показва разточителния имот, за чието строителство и поддръжка са вложени средства на държавните компании "Роснефт" и "Транснефт", оглавявани от двама приятели на Владимир Путин - Игор Сечин и Николай Токарев.

ФБК публикува архитектурния план на сградата, намираща се на нос Идокопас в Геленджик. По данни на разследващите, дворецът с площ 17 691 квадратни метра е най-големият жилищен имот в Русия. Стойността му надхвърля 100 милиарда рубли, показва разследването.

Той разполага с хокейна площадка, църква, оранжерия, чайна и тунел към морето.

Путин, палатът край Черно море и най-големият подкуп в историята

Путин, палатът край Черно море и най-големият подкуп в историята

На площ колкото 39 княжества Монако...

"Цялото централно крило, главния вход към двореца и тази негова страна, която гледа към морето. Направи ни впечатление, че при централния вход цялата гора е била изсечена и на нейно място е изграден пищен парк. Сградата е замислена така, че да не се вижда от морето." - разказва ръководителят на екологичната организация "Civic Initiative Against Environmental Crime" Дмитрий Шевченко.

През 2010 г. той, заедно с група екоактивисти, успява да проникне във все още строящия се обект.

Шевченко допълва, че е видял и помещение с фонтан и плувен басейн, което във филма на Навални е наречено "Aqua-Disco".

Активистите са продължили да наблюдават обекта, но след 2011 г. не са имали възможност да влязат в него.

"Цял участък от крайбрежната ивица беше обявен за забранена зона, виждал съм как гранични служители разгонват хората от плажа. Беше им наредено да си приберат палатките, личните им данни бяха записани. По-късно разбрах от медиите, че всичко това е било, защото яхтата на Путин "Олимпия" се е намирала в района - очевидно по това време той е пребивавал там." - допълва " Дмитрий Шевченко.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че във филма няма "нищо ново".

Кремъл нарече "глупост" разследването на Навални за "двореца" на Путин

Кремъл нарече "глупост" разследването на Навални за "двореца" на Путин

Навални твърди, че Путин е построил "дворец" на Черно море за 100 млрд. рубли