Най-малко 40 хиляди души излязоха по улиците на Москва в подкрепа на задържания опозиционер Алексей Навални и срещу действията на руските власти, предаде агенция Reuters.

По-рано руското вътрешно министерство обяви, че демонстрантите са 4 хиляди.

Изданието "ОВД-Инфо" съобщи, че в Русия са задържани над 2500 участници в протестите.

Беше задържана и съпругата на Навални - Юлия, която по-късно беше освободена.

Задържаха Юлия Навални на протест в Москва

Задържаха Юлия Навални на протест в Москва

Най-малко 1090 души са задържани, протести се провеждат днес в цяла Русия

Във Владивосток, където протестите започнаха най-рано, са образувани две наказателни дела за "насилие срещу представител на властта" и за неразрешен от властите протест. Вероятно подобни дела ще бъдат заведи в цялата страна в рамките на по-голямо дело под наименованието "23 януари".

Акциите в Москва и Санкт Петербург продължиха до вечерните часове. Съобщава се за технически проблеми с предаването на телевизионен и радиосигнал. В някои райони на Москва е бил изключен мобилният интернет.

Днес в цяла Русия се провеждат акции в подкрепа на Навални и на другите политически затворници. Арестите започнаха още преди началото на демонстрациите.

Дойче веле съобщава за протести в десетки руски градове, сред които Казан, Краснодар, Сочи, Смоленск, Нижни Новгород, Перм, Челябинск, Хабаровск, Владивосток, Иркутск, Улан Уде, Чита, Новосибирск, Омск, Томск, Красноярск. На някои места хората протестираха при екстремни студове - в Якутск те излязоха при минус 48 градуса, в Екатеринбург при минус 30.

Протестиращите издигнаха лозунги за свобода, както и за оставката на президента на страната Владимир Путин.

44-годишният Алексей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок. Предполага се, че е извършено по лична по заповед на президента на Русия Владимир Путин.

Междувременно беше съобщено, че външните министри на ЕС в понеделник ще обсъдят нови санкции срещу Русия заради нарушаването на правата на Навални и арестите на политически противници на властта.

Външните министри на ЕС ще обсъдят нови санкции срещу Москва заради Навални и арестите

Външните министри на ЕС ще обсъдят нови санкции срещу Москва заради Навални и арестите

Заседават в понеделник...