Съпругата на критика на Кремъл Алексей Навални заяви пред неговите поддръжници, че все пак ще триумфират въпреки затвора и им благодари за протеста, който според нея е превърнал живота й в поток от полицейски участъци, домашни обиски и съдебни заседания, съобщава "Ройтерс".

Във вторник московски съд осъди критика на Путин на три години и половина за нарушения на предсрочно освобождаване, които според него са измислени, за да го отстранят, Русия игнорира призивите от Запада и протестиращите у дома да го освободят.

Поддръжниците на Навални се събраха, за да покажат подкрепа по време на решението и протестираха след това, подтиквайки властите да затворят някои метростанции в Москва и да задържат повече от 1400 души, според наблюдател на протеста.

"Ди Цайт": Кремъл показа, че няма да си играе с Навални

"Ди Цайт": Кремъл показа, че няма да си играе с Навални

Руският опозиционер е последната реална заплаха за властта на Путин

Повечето известни съюзници на Навални са под домашен арест или в ареста. Някои от неговите поддръжници предлагат на съпругата му Юлия Навални да поеме щафетата, както в Беларус миналото лято, където Светлана Тихановская бе на преден план в националната политика, след като съпругът й бе затворен.

"Не знам с какво да ви забавлявам тук. Животът ми сега е полицейски участъци, съдилища и обиск", написа Юлия в Instagram.

"Чета всичките ви съобщения и разбирам, че толкова много добри, силни и свестни хора подкрепят мен и Алексей, че не трябва да се поддаваме и да се страхуваме. Така или иначе ние ще спечелим. Изключително благодаря на всички вас, че излязохте (на улицата), че пишете и питате как съм. Добре съм."

Съюзниците на Навални обвиняват полицията, че по същество е забранила обществения протест и че използва непропорционална сила и насилие, за да разбие митингите и да задуши кампанията.

В сряда съдът затвори Сергей Смирнов, главен редактор на независимата медия Mediazona, който подробно отразява протестите, за 25 дни, след като го призна за виновен за многократно нарушаване на протестното законодателство.

Държавните следователи също обвиниха братът на Навални Олег, активист и член на пънк групата Pussy Riot, в нарушаване на разпоредбите за COVID-19 заради протест на 23 януари, съобщи агенция RIA.

Кремъл заяви, че реакцията на полицията на протестите във вторник вечерта е оправдана, тъй като протестите са незаконни и неразрешени. Говорителят Дмитрий Песков обвини съюзниците на Навални в умишлена провокация на полицията, като свикват протести край Кремъл след решението.

Борел: Присъдата на Навални е политически мотивирана

Борел: Присъдата на Навални е политически мотивирана

"Срещу международните задължения на Русия в областта на правата на човека"

Съюзниците на Навални разпространиха кадри от сцени, които според тях показват полицейско насилие, включително клип, в който служител на полицията за масови безредици удря оператор с палка и го натиска към земята.

Песков заяви, че инцидентът е предмет на вътрешно разследване. 

Западът призова Москва да освободи Навални, но Русия отговори, да не се занимават с нейните вътрешни дела. Руският външен министър Сергей Лавров каза, че е изпратил видео материали до върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел за строгите мерки, предприети от полицията на Запад при разпръскване на неразрешени действия.

"Хистерията, която видяхме по съдебния процес по случая Навални, разбира се е извън всякакви мащаби", каза външният министър Сергей Лавров. "Що се отнася до събитията, които се случват в Русия, не само с Навални, на Запад се отразяват по специфичен и едностранчив начин".

Настроението по снежните улици на Москва е смесено.

"Не съм много развълнуван нито от действията на нашите власти, нито от действията на Навални", обяснява Максим, който не си казва фамилията.

"Хората са уморени, но хората не са глупаци ... Що се отнася до полицейските действия, те наистина са животни. Ситуацията повтаря индиректно белоруския сценарий", обяснява Данила на 25 години.

Русия: Западът страда от Навални хистерия

Русия: Западът страда от Навални хистерия

Лавров: Москва няма да се трогне от западните истерици