Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков не се съгласи с мнението, че задържането на участници в неразрешени протести може да се нарече репресия.

"Няма репресии. Има мерки, предприети от полицията по отношение на нарушители на закона, по отношение на участници в незаконни действия. Някои от тях по своя воля, някои са жертва на подстрекатели, които разпространиха призиви, те участваха и бяха задържани по време на тези действия. Ето какво става. Репресия няма, не съм съгласен с подобни емоционални оценки. Забравяте, че по време на протестите е имало директни и множество нападения срещу служители. Отговорът беше твърд, но в съответствие със закона", настоя Песков по време на пресконференция, съобщава "Комерсант".

Вестници в Русия заклеймиха полицейските репресии, хвърлянето в затвора на журналист

Вестници в Русия заклеймиха полицейските репресии, хвърлянето в затвора на журналист

"Побоите и масовите задържания не трябва да се превръщат в норма у нас"

Коментирайки оплакванията на арестуваните за условията в специалните центрове за задържане и многото часове чакане в полицейските камионетки, Дмитрий Песков коментира: "Има повече арестувани, отколкото центровете за задържане могат да обработят, и има повече задържани, отколкото могат да бъдат обработени за кратко време. Следователно, за съжаление, възникват такива последици. Но повтарям още веднъж: тук трябва да говорим не за последиците, на първо място трябва да кажем, че това са хора, участвали в незаконни действия. Разбира се, съответните власти предприемат всички възможни мерки, за да коригират тази ситуация."

Той добави, че руският президент Владимир Путин възприемал участниците в протестите като руски граждани, които по този начин нарушавали закона. Той каза още, че президентът не бил гледал видеокадрите с моментите на арестите и от специалните центрове за задържане, които са публикувани от задържаните, тъй като "не може да се запознае с целия обем видеа".

Юлия Навални: Така или иначе ние ще спечелим

Юлия Навални: Така или иначе ние ще спечелим

Предлагат й да поеме щафетата, както Тихановская в Беларус миналото лято

Песков увери още, че всеки случай на извънредно използване на сила от служителите на реда щял да бъде разследван от съответните ведомства, а не от президентската администрация.

"Администрацията не може да разследва тези отделни случаи, но всички знаем за много бърза реакция както от Министерството на вътрешните работи, така и от Националната гвардия, които съобщиха, че всеки конкретен случай ще премине през официална проверка и ще се направят подходящи заключения", увери Песков, отговаряйки на въпрос на кореспондент на "Комерсант".

На 23, 31 януари и 2 февруари в Русия се проведоха масови протести. Протестиращите настояват за освобождаването на опозиционния лидер Алексей Навални, на когото съдът замени условната присъда с реална. Според "ОВД-Инфо" са били задържани над 11 хиляди души.

На 2 февруари сутринта в социалните мрежи се появи видеообръщение от полицейски микробус - записано от група хора, които бяха задържани на протест на 31 януари. Те казаха, че се намират в полицейски автобус от много часове без храна, вода и възможност да ползват тоалетна. Във видеото се казва, че десетки такива полицейски камионетки са пред центъра за задържане на мигранти в село Сахарово. 

Борел: Присъдата на Навални е политически мотивирана

Борел: Присъдата на Навални е политически мотивирана

"Срещу международните задължения на Русия в областта на правата на човека"