Поддръжниците на кремълския критик Алексей Навални започват протести с рози и сърца и планират в неделя да проведат събирания със запалени свещи в дворовете на жилища в Русия, въпреки предупрежденията, че могат да бъдат арестувани, съобщава "Ройтерс".

Съюзниците на Навални обявиха мораториум върху уличните митинги до пролетта, след като през последните няколко седмици полицията задържа хиляди хора на протести срещу ареста и затвора на опозиционния политик. Но те искат руснаците да покажат солидарност с Навални, като се събират пред домовете си за 15 минути на Свети Валентин, осветяват факли на мобилните си телефони и подреждат свещи във формата на сърце.

"Путин е страх. Навални е любов. Ето защо ще спечелим", написа Леонид Волков, един от близките съюзници на Навални в Twitter, когато призова хората да се събират.

Затворен в клетка в съда, Навални се подиграва на Путин и привлича привърженици

Затворен в клетка в съда, Навални се подиграва на Путин и привлича привърженици

Голяма част от това, което Навални прави в съда, е внимателно калкулирано

Навални бе арестуван миналия месец при завръщането си от Германия след лечение на отравяне в Сибир, което според много западни страни е нервно-паралитичен агент. Той бе вкаран в затвора на 2 февруари за нарушаване на условно предсрочно освобождаване по изфабрикувани, според него, обвинения.

Той обвинява Путин за отравянето, а западните страни обмислят нови санкции срещу Русия. Кремъл отрича всякакво участие и се съмнява, че Навални е отровен.

Волков, който е в Литва, е един от няколкото съюзници на Навални, които сега са в чужбина или са под домашен арест в Русия.

Той призова хората да заливат социалните медии със снимки от неделните събирания - ново начинание за опозицията, което прилича на политическите действия в съседна Беларус.

Русия пусна международна заповед за арест на съюзник на Навални

Русия пусна международна заповед за арест на съюзник на Навални

Леонид Волков в момента е извън Русия

Друг активист призова жените да сформират човешка верига на пешеходна улица в Москва в неделя следобед в подкрепа на съпругата на Навални Юлия, за която бе съобщено, че е отлетяла за Германия тази седмица.

Повече от 100 жени, предимно на около двадесет и тридесет години, се появиха по улица "Арбат" в централната част на Москва, за да оформят веригата, прихващайки силен студ и вятър и държейки бяла лента с дължина над 100 метра.

Няма арести или сблъсъци с полицията. Друга, но по-малка човешка верига се формира в Санкт Петербург, вторият по големина град в Русия.

Някои правозащитни организации обвиняват полицията, че използва непропорционална сила срещу протестиращите през последните седмици. Кремъл отрича репресиите от полицията и казва, че протестите са незаконни, тъй като не са одобрени и рискуват да разпространят COVID-19.

Путин омаловажава ролята на Навални говорейки на среща на главните редактори на предимно проправителствени медии миналата седмица, Путин отказа да използва името му, определяйки го като "подсъдимия".

"Този ​​подсъдим е използван точно когато се натрупва умората на хората по целия свят, включително и у нас. Раздразнението се натрупа, хората са недоволни, включително от условията на живот, от нивото на доходите. Било то пандемично или не пандемично. Кой е виновен? Властите. Но това е съдбата на властите", коментира Путин, представяйки го за проява на гняв към властите заради пандемията.

Наришкин намеква, че Навални и други несистемни опозиционери в Русия са предатели

Наришкин намеква, че Навални и други несистемни опозиционери в Русия са предатели

Сътрудничели на чужди специални служби